Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Д-р Иван Георгиев: Болката от шиповете се дължи на възпалението на ставата

Д-р Иван Георгиев - началник отделение към Катедрата по ортопедия и травматология на Военномедицинската академия
Снимка: ВМА

Остеофит е медицинския термин за костно-хрущялните израстъци, популярни като шипове. Те се развиват за дълги периоди от време, но когато в процеса на дегенерация засегнат съседни структури, се появява болезнена симптоматика. 

"Остеофитите или по-известни като шипове, се появяват след 40 годишна възраст и тяхната локализация може да засегне всяка една става в човешкото тяло, каза за "Закуска на тревата" д-р Иван Георгиев, началник отделение към Катедрата по ортопедия и травматология на Военномедицинската академия.

"Това е свързано с постепенната дегенерация и износването на ставния хрущял и стареенето на тъканите като цяло.

Първият симптом, който води пациента при ортопеда, това е болката в ставата. Водещият симптом е блоката - болка при натоварване, при стъпване, при ходене, движение, като тази болка може да е съпроводена с оток, а в по-напредналите стадии със сковаване, ограничаване на движенията в засегната става, каза още д-р Георгиев.

"Най-честата локлизация, която се засяга от остеофитите са колянната става, тазобедрената става,ставите около ходилата, често може да се образува костен шип на петата, което е свързано с едно хронично възпаление на една мощна връзка и при всяка стъпка може да има болка.

Шипове може да се образуват и на гръбначния стълб и това води до болка в поясната област, гръдната област.

Честа лотализация е в областта на китките и пръстите на дланите. Ако е съпроводено със сутрешна скованост и подуване, е добре пацинентът да се обърне към специалист ревматолог, за да се прецени да не би да става дума за начало на ревматоиден артрит, защото тогава трябва веднага да се вземат мерки, уточни още д-р Иван Георгиев.

Болката от шиповете се дължи на възпалението на ставата , каза още ортопедът. Той препоръчва и ренгенография в болезнена зона като част от образната диагностика.

За гръбначен стълб, китки, длани, коляно е добре да се направи и ЯМР.

"Най-болезнени са усещанията при тазобедрената става, петата и коленните стави. Там има и промяна в походката.

Лечението е неоперативно и оперативно. Включва се физио и кинезетерапия, балноелечение, нестероидни противовъзпалителни средства, локални кремове за определен период от време, също могат да се приложат и вътреставно приложение на кортикостериодни инжекции, по преценка на лекуващия лекар.

Също е добре да се носят стелки, когато става дума за шип в петата, отслабване.

Оперативно лечение се прилага много рядко, когато има отчупен голям остеофит, който прави блокаж на ставата и операцията може да е артроскопска, безкръвно и миниинвазивно, поясни още за "Хоризонт" д-р Георгиев.


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.