Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плакатисти търсят нов визуален изказ в изложбата "Бягащият човек"

| Интервю

На 26 ноември в Дома на киното ще бъде открита изложбата с плакати "Бягащият човек". Началото на изложбата ще бъде дадено от прожекция на 10 експериментални филма. Ще бъде представено още документално интервю с бежанци от Украйна и от Русия, на базата на което са били изработени плакатите и филмите.

"Изкуството е реакционно. Бих го нарекла реакция към това, което всички знаем, че се случва. Тази действителност е войната в Украйна. Започнахме да работим по този проект преди малко повече от година. Решихме, че е време да създадем социално ангажирано изкуство. Бежанската вълна, която видяхме и в България, беше повод да се замислим", поясни пред БНР изкуствоведът Анна Симеонова, куратор на изложбата, член на платформата "Плакат комбинат", която обединява водещи графични артисти и плакатисти.

Николай Начев и Анна Симеонова  Снимка: Лора Търколева

Проектът от самото начало е формиран с идеята за нови медии – видео, арт, хибридни форми на анимация, посочи Симеонова.

"За всички нас беше нова идеята да създадем анимационен филм, късометражен, който беше такова бягство от зоната на комфорт за всички. Това беше най-интересната част. Плакатът го направихме още в началото. Основният труд месеци наред беше самото филмче, макар и кратко. Самият визуален изказ беше тотално нов за нас", сподели в предаването "Хоризонт до обед" художникът и графичен артист Николай Начев, един от авторите в изложбата.

"В моя филм се представя колелото на мира и войната, което се върти циклично във времето. От нас зависи в каква посока ще поеме то."

Повече за проекта чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна