Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Университетът на Кипър ще стане енергийно независим

Снимка: Архив

Университетът на Кипър, най-голямото висше учебно заведение в страната, ще стане енергийно независим и "зелен". Това предвижда актуализираният генерален устройствен план, който бе одобрен от екоминистерството, съобщиха от ръководството му. Изграждане на соларен парк, развитие на голяма зелена зона, създаване на две изкуствени езера за събиране и използване на дъждовна вода, нови сгради, отговарящи на еко нормите, са включени в ревизирания устройствен план.

Университетският комплекс, за който той се отнася, заема 1300 декара в Никозия, като граничи с национален природен парк, а част от него попада в контролираната от ООН буферна зона.

Предвижда се до 2025 г. в него да се съберат повечето учебни дейности, разпръснати сега в кипърската столица, а до 2030 г. да бъде създадена нова база за почти 14 000 студенти.

Университетът на Кипър ще стане енергийно независим след изграждането в две фази на фотоволтаичния парк "Аполон", монтажните работи по който вече са започнали. Той е с мощност от 10 мегавата и включва инсталиране на система за съхранение на произведената възобновяема енергия.

В оформящата се обществена зелена зона ще бъдат засадени над 600 дървета, ще има пешеходни и велосипедни маршрути.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна