Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Даниела Божинова: Премиерът е заложил главата си, но по-достойно е да има оставка на вътрешния министър

"Ако е коалиция, не трябва да се срамуваме от думата и да я наричаме с други неща"

| Интервю
Даниела Божинова
Снимка: Силвия Великова

"Смущава ме преди всичко това, че неправомерно е упражнено насилие върху граждани и наистина трябва да има оставка на министъра, който отговаря за силите на реда. То е видно. Съответният министър трябва да понесе отговорност."

Това заяви в интервю за БНР Даниела Божинова, депутат от ПП-ДБ и новоизбран съпресдедател на Зелено движение (част от "Демократична България"). Тя е дългогодишен активист по темата за прякото участие на гражданите в управлението и бивш общински съветник. 

Запитана може ли да се стигне до оставка на премиера Николай Денков, ако Калин Стоянов не отчете наличието на полицейското насилие, Божинова каза:

"Явно министър-председателят е заложил главата си - оставка, но се надявам да не се стигне до това. По-достойното е да има оставка на министъра", подчерта Даниела Божинова относно скандала с исканата оставка на вътрешния министър Калин Стоянов заради полицейската репресия преди дни по време на протестите на футболните фенове срещу ръководството на БФС.

"Ако е коалиция, не трябва да се срамуваме от думата и да я наричаме с други неща, напротив – трябва да се "закове", смята Даниела Божинова. По думите ѝ, след като има такава договореност в ГЕРБ, по-добре е тя да бъде обективирана в някакъв документ.

"Не може да се каже, че сме най-доволни от сглобката. Решихме да подкрепим правителството след сериозен дебат в Зелено движение и постоянно сме критични към коалицията. Преосмисляме това участие в нея, но смятаме засега, че това е най-доброто решение за България."

В България зеленото се възприема като либерално, дори като радикално, коментира още Божинова в предаването "Преди всички". Тя посочи, че когато си малка партия, "винаги има риск да се маргинализираш, да се превърнеш в нечия декорация, защото зеленото е модерно, добре финансирано".

Като уточни, че има "напрежение по отношение на решението да се строи 7 и 8 блок в АЕЦ", тя допълни, че това за тях е червена линия.  

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.