Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За писателя с книга и без книга

| Интервю
Мария Куманова
Снимка: личен архив

"Времето преди да имам книга си го спомням като много свободно. Без някакви очаквания от обществото. Беше странно, когато правихме формата "Писатели без книги" с Нинко Кирилов. Защото, от една страна, никой не забелязва авторите, които все още нямат книги. От друга страна, сега няколко години по-късно много от участващите вече имат по една или доста повече книги“, казва в ефира на "Нашия ден" пишещата поезия и проза Мария Куманова.

"Книгите до някаква степен го променят, защото са свързани с обществени изяви. Но няма промяна в отношението към писането", споделя авторката.

Определят Мария Куманов като автор, който удобно се намества у читателя, който от своя страна се припознава с написаното. Водещото за нея е да бъде искрена пред себе си, когато пише. 

Втората книга на Мария Куманова е с поезия и е озаглавена "Тилда“, което означава малка вълничка. Но това е и едно намигване към актрисата Тилда Суинтън.

"Вълните и бурите са по-скоро емоционални при мен. Това личи от текстовете“, твърди писателката.

По думите ѝ изкуството има за цел да поддържа човешкото у човека, да подържа смирението. Любовта да го прави по-чувствителен към света, което е много важно, за да гради човека да гради смислени неща.

Мария Куманова споделя, че ѝ пречат собствените ѝ прегради. "Пиша неща, който не са ми свойствени, които не съм си мислила, че ще пиша." 

На 22 ноември 2023 г. от в 19.30 ч. в бар Schroedinger Мария Куманова и Нинко Кирилов, писатели с книги, ще прочетат откъси от най-добрите си книги до момента – "Тилда" и "Портокал". 

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл. 

Мария Куманова е номинирана в конкурса за млад автор на "Литературен вестник" през 2016 г. Година по-късно печели конкурс, организиран от издателствата "АРС" и "Scribens" за ръкопис на дебютна книга, което води до издаването на първата ѝ стихосбирка inclavo. Тя завършва магистратура по творческо писане в Нов български университет. Дълги години е част от творческия колектив "Писатели без книги“, където произведения на неиздавани автори се четат от техни колеги. Гост е на редица писателски събития в страната. Свои творби публикува в "Литературен вестник", "Кръстопът", "Klaxon Press", списание "Следва", виртуална антология "Виждам Европа" и др., но остава писател без книга.

Това се променя през 2017 г., когато Мария печели конкурс за дебютен автор, организиран от издателствата "АРС" и "Scribens". Дебютната ѝ стихосбирка "inclavo" излиза през 2018 г. под редакторството на Георги Гаврилов и Нинко Кирилов. Официалното представяне на книгата се състои на 26 април 2018 г. в  Столична библиотека. 

Мария е част от авторския колектив зад биографичната книга за група Остава "аз | Остава", излязла през 2019 г. и "Приказката P.I.F. " (2021). През 2021 г. печели награда в Националния конкурс за поезия "Накрай света“ на Tetradkata.com. Участник е в поетичната антология "Поезия срещу войната" (2022). "Тилда" (2023) е втората ѝ поетична книга.

Снимка – личен архив, Мария Куманова
По публикацията работи: Наталия Маева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени