Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След VI конгрес на БЛС

Меморандум с 6 точки определя приоритетите в здравеопазването

Снимка: БЛС

Шестият Национален конгрес на Българския лекарски съюз (БЛС), проведен през изминалия уикенд, завърши с меморандум за приоритетите в здравеопазването през следващите години. Заключителната сесия „Политики и модели на финансиране в здравеопазването в България“ беше с международно участие, а в дискусията са участвали председателят на БЛС д-р Иван Маджаров, здравният министър проф. Христо Хинков, подуправителят на НЗОК д-р Йорданка Пенкова, доц. Лъчезар Иванов –зам.-председател на Комисия по здравеопазване в НС и др.

За работата и изводите от форума пред БНР-Радио София разказа пред БНР-Радио София проф. Милена Станева - член на УС на БЛС и председател на организационния комитет на конгреса.

Шестте точки в заключителния документ се отнасят за

1. Предприемане на необходимите инициативи за законодателни промени относно въвеждане на задължително продължаващо медицинско обучение на лекарите в България. Изготвяне на методология и оценка за акредитация на продължаващото медицинско обучение.

2. Разработване и прилагане на политики за справяне с кадровата криза в сферата на здравеопазването, оценка и анализ за определяне на стимули, приоритетни области и специалности.

3. Изработване на методология и анализ за въвеждане на алтернативни модели на финансиране в здравеопазването в допълнение на съществуващата система, с цел достигане на средните нива на разходи от БВП в сектора за Европейския съюз. По-ефективното разпределение на разходите за здравеопазване, тясно свързано с резултатите.

4. Повишаване на нивото на дигитализацията за постигане на по-широка достъпност, по-високо ниво на ефективност на предоставяната здравна помощ и подобряване на координацията между различните нива в структурите на здравеопазването.

5. Разработване и прилагане на политики за повишаване на нивото на скрининг и профилактика на населението, включително подобряване на информираността на гражданите относно необходимостта и ползите от същите.

6. Предприемане на необходимите инициативи за законодателни промени за ефективна защита на медицинските специалисти от вербална и физическа агресия.

Меморандумът беше подкрепен от министърът на здравеопазването от парламентарната комисия, пациентски организации, от академичната общност, изтъкна проф. Милена Станева:

„Целта беше да се обединим за важните и нужни промени в здравеопазването. На следващ етап точките в меморандума ще бъдат разработени по-детайлно.“

По поръчка на БЛС ще се изготви икономически анализ за въздействието на всички медицински дейности върху икономиката на България.

Чуйте разговора на Данаил Конов.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!