Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мовембър или време за мъже…

Акад. Чавдар Славов
Снимка: Кирил Чобанов

Тематичен разговор с акад. Чавдар Славов, ръководител на Клиниката по урология и андрология в болница "Царица Йоанна – ИСУЛ". В диалога с известния лекар и учен поставихме акцент върху познати проблеми: уголемената простата (ДПХ), онкологичните диагнози в урологията, симптоматиката, анамнезата и лечението. Мъжете трябва да бъдат не само информирани, но и мотивирани да ходят на профилактичен преглед. Той включва различни етапи – от туширане на простатната жлеза до кръвен туморен маркер, известен като простатно-специфичен антиген (PSA).

Говорихме и за лекарствената и "добавъчната" терапия, като в диалога се включи редакторът Кирил Чобанов с въпроси за различните хранителни добавки и техния реален ефект.

"Тази често подвеждаща, но агресивна реклама е предпоставка хиляди мъже да се самолекуват, а това носи определени рискове. Има продукти с доказан ефект, които са достъпни без рецепта, но дори и тогава те трябва да бъдат предписани от лекар – поясни акад. Славов и добави – тези препарати не са преминали през клинични изпитания, но добрият уролог е проследил положителното въздействие на някои от тях и смело може да ги препоръча."

В поредното издание "За здравето" включихме и проф. Ива Петкова с информация за провеждащия се Национален симпозиум на тема "Интрабулбарни тумори". Един от най-изявените специалисти по очни болести поясни, че подобна проява се провежда за пръв у нас, но това е особено важна стъпка: "Злокачествените заболявания в областта на офталмологията са изключително сложна за лечение и диагностика патология, която, за съжаление, засяга както хора в напреднала възраст, така и деца" – поясни проф. Петкова.


В духа на основната тема, посветена на борбата с рака на простатата, продължихме разговора с акад. Чавдар Славов, и засегнахме теми като начина на живот, спорта, ползата от пешеходните разходки и правилния хранителен режим. 

Какво представлява брахитерапията и кога бива прилагана? – попитахме акад. Славов, който прилага метода от няколко години по най-съвременен европейски алгоритъм. Направихме разграничение в лечението с различните дози брахитерапия – високо- и нискодозова. Оказва се, че прилаганият от нашия гост метод включва ниските терапевтични дози, което води до много по-голям лечебен ефект. Детайли от разговора бяха и някои особености при урологичните болести, които включват географски, расови и наследствени фактори.


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна