Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Професия "Журналист"

Пред Радио София - Славяна Сечкова, Александър Ботйов и Катрин Дишева за избора им да изучават "Журналистика"

Снимка: Даниел Ненчев

Славяна Сечкова, Александър Ботйов и Катрин Дишева са студенти по „Журналистика“ в СУ „Св. Климент Охридски“, с профил „Култура“.

Пред Радио София те споделиха защо са избрали специалността и какво ги привлича в нея.

Катрин Дишева обича да пише, затова избира журналистиката.

„Аз пиша художествена литература и така да се каже мислех, че ще се прецакам с Българска филология, че ще намразя литературата заради тази специалност, реших да е нещо близко до нея и записах „Журналистика“, за което много се радвам, защото журналистиката обхваща толкова много сфери и можеш да научиш толкова неща от нея, че в последствие много ми хареса и като специалност, и като професия“, сподели Катрин.

За Славяна Сечкова изборът да учи „Журналистика“ е изненадал и самата нея.

„Взех спонтанно решение. Обикновено доста премислям нещата дълго преди това. Журналистиката дойде много неочаквано и аз реших да последвам този импулс. Обяснявам си го с това, че не съм човек на рутината. Трудно мога да си представя, че бих се занимавала само с едно единствено нещо и вероятно това ме е привлякло. Журналистиката дава възможност да се срещаш с различни хора, да минеш през най-различни теми. Сега, когато профилирам „Култура“, откривам това разнообразие, приближава ме до изкуството, което е моя страст“, каза Славяна.

При Александър изборът не е спонтанен. Той се е насочил към журналистиката още в гимназията.

„Занимавах се с писане в различни ежедневници, седмичници и информационни сайтове. Пътят ми вече беше предопределен да запиша „Журналистика“, но не защото трябва, а защото искам. Смятам, че образованието в България е подценено от много хора и недооценено. Ние можем да вземем много повече от това, което университета ни дава, стига да искаме. Стига да си намираме допълнителна литература, да си поставяме допълнителни задачи, защото никой преподавател не може да ти даде това, което ти сам можеш да поискаш и да вземеш. Така видях във Факултета по „Журналистика“ едно огромно разнообразие“, обясни Александър.

Споделят, че журналистиката е отговорност. Според тях съвсем скоро печатните медии може да изчезнат, тъй като са заменени от онлайн журналистиката.

Смятат, че социалните медии не могат да бъдат достоверен източник на информация, защото при тях липсва редакционна политика. Информацията там не е проверена и хората не трябва да й се доверяват.

Пред Радио София Катрин Дишева представи и дебютната си книга „Лунно цвете“, и даде първото си импровизирано интервю пред колегата си Славяна Сечкова.

Подробности за избора да станеш журналист, можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!