Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

50 години Панаир на книгата в България

"Създаваме истории. Създаваме история" под това мото ще премине 50-то юбилейно издание на Софийския международен панаир на книгата от 5 до 10 декември в НДК.

Панаирът на книгата е най-мащабният книжен форум у нас, организиран от Асоциация "Българска книга". Тази година изложението празнува своето 50-то юбилейно издание със специална програма с участието на над 170 издателства, които ще представят своите най-нови и популярни издания за деца и възрастни. Посетителите ще могат да избират сред повече от 100 000 заглавия и да присъстват на множество събития с участието на автори, илюстратори и преводачи от цял свят.

В рамките на Панаира на книгата ще се проведе Кръгла маса, посветена на грамотността и четенето – кауза, зад която застава Асоциация "Българска книга" с многобройните си инициативи през годините. Очаква се в събитието да участват институции и издателства, както и организациите, които също припознават тази кауза като своя.

По традиция паралелно с Панаира ще се проведат и две от най-престижните събития, посветени на литературата – 11-отоиздание на Софийския международен литературен фестивал и 7-ият Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи. Специално за фестивалите в България ще пристигнат над 16 водещи имена на съвременната скандинавска и световна литература, които за първи път ще се срещнат с българските си читатели.

По време на Панаира Асоциация "Българска книга" ще връчи и Годишните си награди за книгоиздаване "Златен лъв". Критериите, по които се оценяват номинираните издателства са – полиграфическо изпълнение, качество на текста и принос към националната култура. Категориите са "Най-добър издателски проект" и "Издателски проект с най-голяма обществена значимост".

50-ият Софийски международен панаир на книгата, Софийският международен литературен фестивал и Софийският международен литературен фестивал за деца и младежи се организират от Асоциация "Българска книга" с подкрепата на Министерството на културата на България, Министерството на образованието и науката и Столична община. Събитията са част от Културния календар на Столична община за 2023 г.

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!