Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Биография на Аспарух Лешников ще бори митовете за Рицаря на горното фа

| Репортаж
Аспарух Лешников
Снимка: Фейсбук/ Аспарух Лешников

Догодина предстои издаването на биографична книга за тенора Аспарух Лешников-Ари. Тя е дело на внучката на певеца Джесика Лешников, която е оперна певица, и на д-р Веселина Узунова от Историческия музей в Хасково. Идеята се ражда след като Джесика за първи път посещава Хасково миналата година, когато бяха отбелязани 125 години от рождението на дядо ѝ.

"Книгата ще разкрие неговата истинска биография, а не всички неща, които се тиражират в медиите по света. Ние искаме този образ да бъде зачертан, защото не е реален", пояснява д-р Веселина Узунова пред БНР.

Аспарух Лешников е работил много, за да постигне това, което е постигнал, допълва тя. За нея той е "най-харизматичният образ в "Комедиън хармони".

Уникален тенор. Рицарят на горното фа. Започнал от Хасково, където е роден, с изяви в църковния хор. Във Военното училище в София среща Христо Смирненски и създават "Горчиво кафе". Ученик на проф. Иван Вулпе. Заминава за Берлин. Пее в "Комедиън хармони" и самият американски президент Рузвелт е техен почитател. Участват във филми с най-популярните звезди на времето: Марлене Дитрих, Ханс Алберс, Макс Линдер. След идването на Хитлер на власт, музикантите прекратяват дейността си през 1941-ва година. След това се завръща в България. Записва над 100 плочи. След Девети септември образува нов състав, с който обикаля страната. В службите обаче се появява донос, че докато е бил в Германия, Лешников бил любимец на Хитлер и Гьобелс. Така спира блестящата кариера на Ари.

Офицер и приятел на цар Борис Трети, в края на живота си остава без препитание и работа – изхранвал се е като метач в Борисовата градина, умира забравен и беден. Изпълнява последната си песен в Хасково, където е пропял 50 години по-рано.

Джесика Лешников (трета от ляво надясно) с музикантите Атанас Кръстев, Виктория Василенко и Гочо Праков на концерта в Хасково, 2022 г. Снимка: Исторически музей - Хасково

Това са известните факти, но амбицията на двете авторки е да попълнят липсващите моменти и да обърнат представата за Рицаря на горното фа.

Няма да бъдат подминати и любовните истории на талантливия певец. Чаровникът е завладял сърцето на английската балерина Делфин, която го следва в България като негова съпруга. Малко известна е историята с второто семейство на музиканта. След заминаването на Делфин, Ари се жени за активистка и член на БКП, но заради него е изключена от партията.

"Любовната история с Делфин е много красива. Ще разкрием съдържанието на писмата, които са си разменяли след 1946 г. Те ще дойдат от личния архив на Делфин Лешников, пазен от внучката", разказва още д-р Узунова.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!