Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вера Иванова, "Системата ни убива": Не може да има пенсия за инвалидност с до 200 лв. под линията на бедност

| Интервю
Вера Иванова от "Системата ни убива"
Снимка: БГНЕС

Не може да съществува социална пенсия за инвалидност със 100-200 лева под линията на бедност. 

Това каза пред БНР Вера Иванова от "Системата ни убива", като определи фиксираната линия на бедност като много занижена и нереална:

"По този начин обричат хората с увреждания да изнемогват и да не могат са съществуват. Става дума за деца, придобили тежки увреждания по време на раждането им, които са оцелели и са навършили 18 години, но състоянието им не се е подобрило - не стават от инвалидните колички, не проговарят, не започват сами да се хранят и не тръгват на работа. Този малък процент на оцелели деца остават до края на живота си деца, дори се влошава състоянието им. Към тях се проявява политика на геноцид, тъй като всичко за тях приключва с навършването на една цифра - 18".  

Организацията изпрати сигнал до институциите, с който алармират за пропуски в Проектобюджета за 2024 г., който според тях "изключва най-уязвимите и най-неспособните да се справят с предизвикателствата на живия живот".


Вера Иванова изтъкна, че в бюджета за следващата година е предвидено разделение във финансовата подкрепа за децата с увреждания до 18 г. и за навършилите тази възраст:

"До 18 г. се увеличава финансовата подкрепа със 150-250 лева, а над 18 - с 1 лев до 11 лева".

Тя обясни, че децата с тежки увреждания, които са навършили 18 г., получават пенсия, която е приравнена със социалната:

"Така са приравнени към хората, които ги е мързяло да ходят на работа. Тази пенсия варира от 300 до 390 лева. Финансовата подкрепа за тези оцелели деца варира между 35 и 200 лева. Това е което получават. По закона за личната помощ могат да получат асистент, но на децата над 18 г. вече родителите са възрастни, някои са вече останали и без родители и трябва да разчитат на външен асистент, който е с работно време от понеделник до петък. Уврежданията обаче нямат почивен ден и по празниците не се изпаряват".

От управляващите партии ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, като и от ДПС не са отговорили на сигнала на "Системата ни убива", съобщи Вера Иванова.

Интервюто на Снежана Иванова с Вера Иванова в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл. 

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!