Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Брайън Бел:

Британската схема за издаване на визи за болногледачи се използва за трафик на деца

Снимка: архив

Британската схема за издаване на визи за болногледачи се използва за трафик на деца в Обединеното кралство, предупреди главният правителствен съветник по въпроси на миграцията.

Вестник "Таймс" пише, че проф. Брайън Бел, председател на Консултативния комитет по миграцията, е заявил, че са идентифицирани известен брой случаи, при които чуждестранни болногледачи са твърдели, че водят децата си със себе си в Обединеното кралство, но по-късно се оказва, че тези деца нямат връзка с тях.

Разследване на "Таймс" установи, че трафикантите на хора използват Facebook, за да вербуват чужденци и да лъжат, че са свързани с болногледачи, за да ги вкарат нелегално в страната. Агенцията на вътрешното министерство, отговорна за визовата система, е започнала мащабно разследване на злоупотребата със системата. В интервю за "Таймс" Бел казва, че Facebook е именно един от начините, по които визоваха схема за болногледачи е била използвана.

Той допълва, че има много сведения за чуждестранни граждани, които са ограбени от "посредници", които ги таксуват до 20 000 паунда, за да им помогнат да кандидатстват за виза, въпреки че те могат да кандидатстват за виза директно онлайн. Проф. Бел предупреждава, че тези хора на практика стават жертва на съвременно робство дори още преди да пристигнат в Обединеното кралство.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна