Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търговските кораби са най-беззащитни и отговорността за безопасността е на капитана

Светослав Цонков: На Западния бряг на Африка въоръжени групировки често отвличат кораби за откуп

2
Капитан Светослав Цонков
Снимка: Личен архив

Откакто има кораби в моретата и океаните, пиратите са част от живота по вълните. За съжаление съвременните нашественици изобщо не приличат на Джони Деп и нападенията на кораби се случват непрестанно.

Един от българските капитани, които имат опит в опазването на кораба, екипажа и товара, е Светослав Цонков, който вече 23 години е част от екипа на Български морски флот.

"Моретата не са най-безопасното място на света, затова отговорността за всичко е на кораба е на капитана. Решенията му винаги трябва да са правилни. Добрият шанс е екстра.

Най-важната задача на капитана на кораба е да не допусне пиратите да се качат на борда, каза за "Рано в неделя" капитан далечно плаване Светослав Цонков.

Капитан Светослав Цонков

"Много по-опасно от местата, за които сега се говори - Израел, "Хамас", това е Западният бряг на Африка, за които не се говори, не знам защо, явно някакви икономически интереси, това са Нигерия, Атлантическия океан.

Там около брега на Нигерия, Того, Бенин въоръжени групировки отвличат кораби за откупи. Отношението към пленниците, както беше и при сомалийците, не е добро.

Ние не можем да се защитим по никакъв начин, освен да не допуснем да се качат пиратите.

Търговските кораби са най-беззащитни, тъй като според международните стандарти нямат право на борда си да имат оръжие. Въведени са правила, които се знаят добре от целия екипаж и се прилагат при опасност от нападение. 


Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна