Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Планинските курорти се подготвят за началото на зимния сезон

| Репортаж
Снимка: БГНЕС

Планинските курорти се подготвят усърдно за началото на зимния сезон. Повече от сигурно е, че ще имаме бяла Коледа в планините. Надяваме се на още естествен сняг, но най-вече и на температури, които да позволяват производството на изкуствен сняг, което ще помогне за добрата обработка на пистите. 

В Банско кабинковият лифт започна работа на 2-ри и 3-ти декември. Той ще работи и на 8-и, 9-и и 10-и декември. Официалното откриване е на 16 декември по традиция с богата програма. 

В Боровец също са близо до отварянето на пистите.

В Пампорово очакват успешен зимен сезон. Там ще заработи нов 6-седалков лифт от "Малина" до връх "Снежанка", който ще покрие широк периметър от ски пистите. Мариян Беляков от фирмата концесионер декларира, че лифтовете и пистите са в готовност. По думите му редовната цена за картите за съоръженията все още не е определена. 

Българският пазар категорично се очертава като основен за нас, отбеляза Беляков. Запазва се тенденцията от балканските пазари, както и традиционните от Великобритания и Ирландия. 

На Витоша също тече трескава подготовка за ски сезона. От там не губят надежда, че въпросът с подмяната на лифтовете ще намери разрешение. От фирмата концесионер настояват за среща с новия кмет на столицата Васил Терзиев, за да се намерят конкретните стъпки за решаването на проблема. 

"Искаме да подменим нашите съществуващи съоръжения, не желаем да правим нови. Ние сме напълно готови - в рамките на година и половина - две едно съоръжение може да бъде подменено", обясни пред БНР Ян Калчев от фирмата концесионер. По думите му новият проект е с 5 стълба по-малко. 

Той декларира, че цените от миналата година няма да бъдат променяниКалчев отбеляза още, че годишно над 20 хил. деца преминават през Витоша.

Още по темата чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени