Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още две доброволни формирования се създават в община Сливен

Община Сливен
Снимка: Стоян Радев

Още две доброволни формирования се създават в община Сливен. Те ще бъдат разположени в град Кермен и село Гавраилово. Общо  20 нови кандидати ще се включат в бъдещи спасителни противопожарни действия от началото на следващата година. 

Формированията ще носят имената „Циклон“ и „Вихър“, а подборът на кандидатите вече е приключил и предстои обучението им, каза Снежана Кънева, началник на отдел „Сигурност и управление при кризи“.

"След като получим регистрацията в Националния регистър те подлежат на първоначално обучение за придобиване знания и умения, не само как да се овладява криза, но и за долекарска помощ, някои правни въпроси са засегнати в програмата за обучение", обясни тя.

Общината планира да извърши ремонти на бившата пожарна в гр. Кермен и да я предостави за нуждите на формирование „Циклон“.

"Работим в тази посока да създадем такъв център, в който и да получим евентуално отново безвъзмездно противопожарен автомобил", посочи Кънева.  

Към момента само доброволческото формирование  „Железни врата“ в планинското село Стара река разполага с пожарна кола. Другият действащ отряд е „Грамадите“ с център село Трапоклово. С новите две доброволни формирования общината попълва лимита по стандарт за 40 доброволци.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна