Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ако има предсрочни парламентарни избори догодина, те най-вероятно ще се разминат с европейските"

Проф. Росен Стоянов за Пеевски: Не е толкова силен, колкото са слаби опонентите му

"Президентът дава ясна заявка, че има и друг център на власт или перспектива"

| Интервю
Проф. Росен Стоянов
Снимка: Ани Петрова

"В други държави, в които се случва смяна на властта или ротация, има разписани правила как точно ще се процедира. Този правен вакуум предполага не само повишаване на напрежението, а и последващи сезирания на Конституционния съд". За това предупреди проф. Росен Стоянов, преподавател по "Политически комуникации“ в  НБУ.

"Изходът от цялото мероприятие няма как да бъде прогнозиран, докато не ни се наложи да го живеем".

Сглобката 

"Сглобката ще скърца и ще се карат – дали защото искат да се разграничат един от друг, дали защото не са с официално коалиционно споразумение..

Борисов почти винаги излиза сух от водата – успешен е, защото допуска близо до себе си много свои опоненти и критици, прегръща ги и в тази прегръдка се оказва, че губещите са онези, които са искали близост с ГЕРБ. Социологията вече отчита, че ПП-ДБ реализира определен спад в подкрепа на национално ниво". 

Президентът 

Президентът цели продължаване на описаните в Конституцията правомощия, но не формално, а като ясна заявка за това, че има някакъв друг център на власт или перспектива – алтернатива на това, което днес определяме като статукво, посочи проф. Стоянов. 

"Все по-вероятно става Радев да се реализира като нещо по-различно от просто институционален коректив, който към момента Конституцията му определя, да се превърне и в някакъв вид политически такъв".

В бъдеще вакуумът в политическото пространство може да се запълни от лидерски проекти около позната или емблематична политическа персона, прогнозира експертът. 

Конституционни промени

"Онези, които ще ползват промените в Конституцията – съдии, прокурори, адвокати и учени, занимаващи се с право, казаха, че проекта за конституционни промени трябва да бъде преосмислен кардинално, напомни той. 

Политиците обаче  решават в крайна сметка". 

Той обаче посочи, че трябва да се вземе предвид и факта, че след приключване на войната в Украйна, управленски компромиси, оправдани с евроатлантическа ориентация на родна почва, вече няма да бъдат състоятелни.  

Делян Пеевски

"Понякога някой политик не  е толкова силен, колкото са слаби неговите опоненти. А и онези, които управляват в Министерски съвет, нямат онзи опит, с които разполагат старите партии, като ДПС". 

Шенген и еврозона 

"Все повече нищо не зависи от нашата политика и действия. Чакаме някакво чудо, което едва ли не ще се случи до края на месеца, вследствие на решение, което отново ще дойде отвън. Кабинетът „Денков“ едва ли ще успее да изпълни до март тази първа цел - влизане в Шенген. 

Еврозоната може би ще бъде отлагана дори и след 2025 г." 

Вероятност от предсрочни парламентарни избори

"Никой няма интерес да обвързва политическата си перспектива с евроизборите, защото традиционно се славят с ниска избирателна активност. Ако има предсрочни избори догодина, те най-вероятно ще се разминат с евроизборите".

Идеята на Корнелия Нинова за формиране на ляво-центристко-патриотичен фронт

"Това е конюнктурно изключване от цялостното уравнение на тази дама, която беше провидяна като новото ляво в София. Другите, които БСП припознава като свои партньори, са с изключително съмнителна подкрепа  и членска маса".

Цялото интервю на Людмила Железова с  проф. Росен Стоянов може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени