Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Авария остави без парно голяма част от Велико Търново

Снимка: БГНЕС (архив)

Поредната голяма авария по мрежата на „Топлофикация ВТ“ остави без отопление 1047 битови и 9 бюджетни абонати във Велико Търново, което е над една трета от ползващите централно парно отопление в града.

От засегнати училища предупредиха, че температурите в класните стаи вече са критично ниски, въпреки че са преминали на алтернативно отопление с климатици и електрически печки.

Основната причина за течовете е остарялата и амортизирана инсталация, която е на над 50 години, съобщиха от „Топлофикация ВТ“. Дружеството инвестира в подобряване на топлопреносната инфраструктура, но подмяната на съоръжения се извършва поетапно, се посочва в съобщение на дружеството.  

В началото на октомври тази година изпълнителният директор на „Топлофикация ВТ“ Александър Димитров заяви на среща с областния управител на Велико Търново, че планираните инвестиции са 2 млн. лв., от които 500 000 лв. са за намаление на авариите.  

Според ръководството на топлоцентралата няма завишение на авариите през този отоплителен сезон. Справка в сайта на дружеството показва, че това е деветата голяма авария по мрежата за този отоплителен сезон при пет за същия период на миналата година. За целия миналогодишен отоплителен сезон авариите по топлопреносната мрежа във Велико Търново са били 30. Няма данни дали от КЕВР са направили проверка на дружеството, за каквато обявиха, заради големия брой аварии за миналия сезон. 

Засегнатите абонати ще получат компенсации за причиненото неудобство, посочват от ТЕЦ-а във Велико Търново. 

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!