Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вътрешните министри на ЕС обсъждат готовността на България и Румъния за Шенген

Снимка: Архив

Министрите на вътрешните работи от Европейския съюз се събират на заседание в Брюксел. Те ще направят преглед на актуалното състояние на подготовката на България и Румъния за присъединяването им към зоната за свободно движение, но няма да одобрят влизането ни в Шенгенското пространство.

Министрите на вътрешните работи няма да дадат зелена светлина за влизането на България и Румъния в Шенген на днешното си заседание. Те ще направят преглед на актуалното състояние на подготовката на двете страни за присъединяването им към зоната за свободно движение по време на Съвет "Вътрешни работи".

България е искала именно преглед на актуалното състояние, докато Румъния е настоявала за гласуване, споделиха пред БНР дипломатически източници. Австрия, която е против приемането и на двете страни, е била категорично против темата изобщо да бъде включвана в дневния ред на Съвета. Министрите ще обсъдят и доклада на Европейската комисия за проведената наскоро у нас мисия за установяване на факти. Тя бе организирана по настояване на Нидерландия, която налага вето за влизането в Шенген само на България.

Утре за първи път ще се събере новият нидерландски парламент. Първа политическа сила след последните избори е крайно дясната Партия за свободата на Герт Вилдерс, която е изобщо против разширяването на ЕС. Тя обаче няма необходимото мнозинство. Втората и третата политическа сила обявиха, че няма да влизат в коалиция с нея.

Испанското председателство обаче не губи надежда приемането ни в Шенген да бъде гласувано до края на годината. Възможно е това да стане на Съвет в какъвто и да било формат. Изобщо не се разглежда въпросът за приемането в Шенген първо по въздух, а после и по суша, твърдят дипломати. Технически невъзможно е и разделянето на България и Румъния. Причината е, че при такъв случай трябва да има две отделни процедури и две решения.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени