Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МЗ: Директорът на "Пирогв" д-р Валентин Димитров е освободен като член на Съвета на директорите

Доц. Константин Димов е назначен за изпълнителен директор на "Пирогов"

2
Доц. Константин Димов
Снимка: Гергана Хрисчева

Директорът на "Пирогов" д-р Валентин Димитров е бил освободен от длъжност миналия понеделник - ден преди здравният министър Христо Хинков да разпространи информация за извършени в болницата финансови нарушения в мандата на д-р Димитров. Това показват документи от Търговския регистър, според които решението за освобождаване на Димитров е подписано от здравния министър на 27 ноември.

Информацията беше потвърдена за "Хоризонт" от здравното министерство. С друго решение за временно изпълняващ длъжността до провеждане на конкурс е назначен д-р Константин Димов, лицево-челюстен хирург в университетската болница "Света Анна".   

Причината за отстраняването на досегашния изпълнителен директор д-р Димитров от страна на Министерството на здравеопазването вероятно е одитният доклад, за който миналата седмица съобщи здравният министър проф. Христо Хинков.

От Министерството на здравеопазването съобщават в официална позиция, че по време на проверката са установени нарушения, включително и на Закона за обществените поръчки. 

Съставеният одитен доклад, съдържащ резултатите от извършения одитен ангажимент на „Пирогов“ е представен на Софийска градска прокуратура и на министъра на финансите, с молба за възлагане на финансова инспекция от Агенцията за държавна финансова инспекция. Във връзка с това е образувана прокурорска преписка и в МЗ е постъпило писмо от АДФИ (компетентен орган за извършване на последващ външен контрол по изпълнението на Закона за обществените поръчки и Правилника за прилагането му), с което се предоставя информация, че ще бъде възложена финансова инспекция на лечебното заведение.

Друг мотив за взетото решение е и създаденото обществено напрежение след провеждането на конкурси за началници на Клиники.

     Финансови нарушения са установени при одит в болница "Пирогов" 

За изпълнителен директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ЕАД е назначен д-р Константин Димов, който ще заема поста до провеждането на конкурс.

Доц. Константин Димов

Доц. Константин Димов завършва магистратура по дентална медицина през 1997 г., хуманна медицина – 2003 г. и здравен мениджмънт през 2010 г. От 2008 г. притежава специалност по лицево-челюстна и орална хирургия. До лятото на 2019 г. е бил начело на отделението по Лицево-челюстна хирургия в УМБАЛСМ „Пирогов“, а в момента е част от екипа на УМБАЛ "Св. Анна". Консултант е по лицево-челюстна хирургия в УМБАЛ "Бургас" и МБАЛ "Дупница". Д-р Димов притежава множество субспециализации във водещи травматологични центрове в европейските градове Улм, Берлин, Виена и Грац. Член е на Експертния съвет по лицево-челюстна хирургия към Министерство на здравеопазването, на Европейската асоциация по Лицево-челюстна хирургия, член и координатор е на Arbaitschaft für Osteosynthese-AOCMF и член на Комисия по етика за многоцентрови изпитвания към Министерство на здравеопазването. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Най-четени