Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

48 процента са със сериозни дефицити по природни науки

PISA: 54% от учениците у нас под минимума по математика, 53% - по четене

Снимка: Мария Костова

54 процента от българските ученици са под критичния минимум на знания и умения по математика, 53 на сто нямат елементарни четивни умения, а 48 процента са със сериозни дефицити по природни науки. Това сочат най-новите резултати от Програмата за международно оценяване на ученици ПИЗА (PISA) за 2022 година.
Изследването се провежда сред 15-годишните ученици в близо 80 страни по света от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Периодът на провеждане на изследването е 21 март – 22 април миналата година. В България то обхваща 6107 ученици от 202 училища от цялата страна.

Директорът на Центъра за оценяване в училищното и предучилищното образование Неда Кристанова обясни, че акцент в изследването са математиката и математическата грамотност:

лиянието на социално-икономическата среда и статуса е по-силно от средното за страните. Тоест това говори за това, че в нашата образователна система има още какво да се работи по отношение на равния достъп до качествено образование за всички ученици".

Първенец в класацията е Сингапур, а на последно място е Камбоджа. България е на последно място в Европейския съюз.

Страната ни е с по-ниски от средните резултати за всички страни в изследването, като се нарежда в една група с държави като Румъния, Монголия, Кипър, Молдова, Катар и Чили.

Министърът на образованието Галин Цоков коментира, че най-важно е знанията да бъдат използвани в живота, че за постиженията на учениците е ключова ролята на ангажираността на родителите в обучението, както и на четенето:

"Едно такова семейство -  с над 16 книги, гарантира, че детето ще изкара второ и над второ ниво на резултати и по трите тестове - и по четивна грамотност, и по математика, и по природни науки".

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна