Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денков: Решението за отстраняването на директора на "Пирогов" е на министър Хинков

Премиерът Николай Денков
Снимка: БТА

Премиерът Николай Денков коментира пред журналисти обявеното тази вечер от ГЕРБ-СДС  предложение за отпадане на дерогацията за руския петрол още от 1 януари с думите, че тяхна ще е отговорността за поскъпване на горивата, като допълни:

чевидно господин Добрев не го интересува възможността да има рискове. Аз вчера гледах цените по бензиностанциите - те са по-ниски, отколкото бяха преди един-два месеца. Така че, ако някой иска да си играе с рисковете, това е тяхно право - на Народното събрание, но съответно след това ще си носят и отговорността.

Ако се вдигнат цените на горивата, то ще бъде именно от затруднения в доставките -  това, което през цялото време се опитваме да избегнем, за да направим плавен преход от единия към другия петрол."
Премиерът Николай Денков коментира също, че още миналата седмица е бил запознат с одитния доклад за болница "Пирогов" от министъра на здравеопазването.
Решението за отстраняването на директора на лечебното заведение Валентин Димитров е взето от министър Хинков, което е в неговите правомощия.
Денков обяви, че не може да се меси в работата на министъра, но реагира остро на намерението на ГЕРБ да не влизат в пленарната зала за разглеждането на бюджета:

"Ако един министър смята, че има нарушение на правилата, той носи отговорност и използва процедурите, които са процедурите по закон, трябва ли да бъде натискан през бюджета, за да си изпълни задълженията.

Аз ще оставя министър Хинков да си действа според правилата, ако той реши, че няма достатъчно основание - да ги изтегли, ако той смята, че има основание - да продължи процедурата.

Както казах, смятам за напълно неприемливо някой да използва бюджета за заложник, когато става дума за правомощия в рамките на министерските правомощия".
Премиерът настоя, че в момента няма коалиционно споразумение между подкрепящите правителството партии не по вина на ПП-ДБ, като се съгласи, че трябва да има механизъм за вземане на кадрови решения: 

"Крайно време е  първо да се разберем кой какви правомощия има. И пак казвам - Народното събрание да почне да си гледа законите и бюджета.

И второ, ако ще има механизъм, ние го искаме този механизъм от месеци, така че някой сега да казва: "Искам механизъм", и да да казва: "Ама, защо досега не сме имали", за мене е доста странно", коментира премиерът Денков.


По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!