Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археологическото и историческото богатство на град Монтана, представено в Регионалния исторически музей

10
Лапидариум - археологическа експозиция на открито
Снимка: РИМ-Монтана

Монтана е един от българските градове с древна история. След като през 29 г. пр. н.е. римляните създават провинция Мизия, на територията на Северна България, по тези места се разполагат военни части, със задачата постоянно да охраняват завладените земи. През 134 г. от н.е. за първи път името на военния лагер се споменава като "Монтанорум президиум" или в превод "Стражеви пост на планините". А трийсетина години по-късно, създаденото вече селище около военните кохорти, наречено "Цивитас Монтаннензиум" или Монтана, получава статут на град и на регионален център. При разкопки в района на един от впечатляващите културни паметници – крепостта Монтана, на хълма Калето – са разкрити следи от жилища още от каменно–медната епоха (V-ІV хил.пр.н.е.). Също така са намерени и доказателства, че през І хил.пр.н.е. тези земи са обитавани от тракийското племе трибали. По време на римското владичество Монтана се счита и за важен култов център. В подножието на крепостта, при големия извор, е разкрито древно скално светилище. Главните божества в светилището са Диана – "Покровителка на Монтана" и Аполон.

Доцент д-р Ваня Иванова в студиото
В най-новия си период, в различните етапи на своето развитие, градът е преименуван няколко пъти – Кутловица, Фурдинанд, Михайловград. С президентски указ от 18.03.1993 г. град Михайловград става Монтана.

Първите стъпки в музейното дело на града, са направени с учредяването на археологическото дружество "Монтанензиум", през 1937 г. През 1953 г. отваря врати и специализирана музейна институция, наречена "Музей на септемврийското въстание 1923 година". А от 7 април 2006 г. музеят вече е със статут на Регионален исторически музей. Във фондовете на РИМ-Монтана се съхраняват повече от 60000 движими културни ценности, които представят различни периоди – от каменно-медната епоха до първите десетилетия на 21 век, а музейните експозиции са разположени в три основни сгради.
Антична и средновековна крепост Castra ad Montanensium - „Калето“
Сред по-интересните експонати са копие на Якимовското съкровище – оригинално съкровище от XIV век, което съдържа бижута и коланни апликации. Също и епиграфски паметници от римската епоха, като трябва да се знае, че каменните надписи са единствените писмени сведения за античната история на града и региона. Впечатляващи са и колекциите от икони, чипровски килими, фотоапарати, часовници, телефони, оръжейната колекция.

Михайлова къща
За богатото културно наследство на региона и за съхранените експонати, в това предаване разговаряме с доцент д-р Ваня Иванова, директор на РИМ-Монтана.

Снимки: РИМ-Монтана, Божидар Любенов
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Най-четени