Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новогодишният музикален фестивал в НДК – отново вълнуващи музикални събития

От 13 декември до 1 януари 2024 г. е тазгодишното издание на Новогодишния музикален фестивал, а публиката може да избира измежду разнообразни музикални събития, сред които опери, мюзикъли, класически, фолклорни и джаз концерти, детски музикални събития, оперети, прожекции и др. По традиция в проявите участие вземат както утвърдени имена, така и млади таланти.

Тази зима освен кулминацията на фестивала – Празничният новогодишен концерт на 1 януари 2024 г., зрителите в зала 1 на НДК могат да видят два мюзикъла, фолклорен концерт и оперетен бал.

Официално начало на фестивала ще постави оперният спектакъл "Калас и Онасис", организиран от Държавна опера - Варна, в партньорство с Националния дворец на културата, който има софийска премиера на 13 декември от 19.00 часа в зала 1 на НДК. Операта-мюзикъл на Христос Папагеоргиу разказва с брилянтни певчески и танцови изпълнения историята на оперната дива Мария Калас и милиардера Аристотел Онасис, в чиито роли се превъплъщават талантливите Ева Перчемлиева (сопран) и Мариос Андреу (баритон). Аранжиментът и оркестрацията са на Страцимир Павлов, който е и диригент на продукцията, режисурата е дело на Петко Бонев. Събитието е с участието на Балет и оркестър на Държавна опера - Варна и със специалното участие на оркестър и хор на Националната опера и балет на Албания.

На 19 декември от 19.30 часа ансамбъл "Чинари" ще представи впечатляващ спектакъл по случай 30-годишнината от създаването си. За специалния повод артистите ще покажат най-доброто от своите емблематични събития.

Бляскавата програма в най-голямата зала на НДК продължава на 20 декември от 19.00 часа с мюзикъла от Бродуей "Семейство Адамс". Софийската премиера се организира от Държавна опера - Пловдив с подкрепата на НДК. 

Тазгодишното издание на Новогодишния музикален фестивал включва и няколко любопитни детски събития, сред които спектакълът "Приключения опасни за герои сладкогласни" по текст на Недялко Йорданов с музиката на Хайгашот Агасян. Музикалната пиеса може да се види на 16 и 17 декември в зала 2 на НДК.

Малчуганите могат да посетят и фолклорния концерт за деца на Детски ансамбъл "Росна китка" (16 декември, зала 11 "Люмиер"), Коледния концерт на ученици от Национално музикално училище "Любомир Пипков" (19 декември, зала 11 "Люмиер"), както и традиционния концерт на Детския хор на БНР (21 декември, зала 3).

Публиката ще има възможност да види още камерния концерт "Европейски пътешествия" с участието на Ясен Желев – флейта, Светлана Анчева – обой, Росен Идеалов – кларинет и Надежда Цанова – пиано (14 декември, зала 9); джаз концерта "Брас разходка по Коледа" на Биг Бенда на НМА "Проф. Панчо Владигеров", със солисти Хилда Казасян, Христо Йоцов и Михаил Йосифов (17 декември, зала 3), а също и концерта на Софийски камерен хор "Васил Арнаудов" с диригент Теодора Павлович, последван от филма на Георги Тошев "Васил Арнаудов – диригент на света" (27 декември, зала 11 "Люмиер“), както и концерта "Тайнствената зимна приказка" на "Тайният оркестър" с диригент Николай Стоев и солисти: Виктор Костов – пиано, Николай Велков – баритон, Сара Пейчева – сопран, Теодора Тошева – сопран (29 декември, зала 11 "Люмиер“).

Музикалният фестивал в НДК традиционно ще завърши с Празничен новогодишен концерт. В първия ден от Новата година в зала 1 на НДК ще прозвучат изпълненията на Фестивалния симфоничен оркестър с диригент Емил Табаков и и солисти – виртуозният цигулар Минчо Минчев и младият, но вече доказал се виолончелист Сион Найман. В програмата са включени произведения от Панчо Владигеров, Чайковски, Дворжак, Офенбах, Гершуин, Хачатурян и и др.

Димитрина Кюркчиева разговаря в "Артефир" с Вера Банчева – представител на организаторите от НДК. Чуйте звуковия файл.

Снимки – НДК

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени