Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Епизод 519

Завладей публиката!

Мартин Кърнолски (вдясно) и Емил Янев
Снимка: Ани Маринова

В епизод 519 "Трамвай по желание" среща своята аудитория с потомствения музикант и сценичен педагог Мартин Кърнолски.

Всъщност в най-съкратения си вариант визитката на Мартин изглежда така: музикант, магистър по маркетинг и доктор на театралните науки, създател на българско училище в Сингапур, учител по сценично поведение на музикалната сцена, създател на собствена методология за обучение, по която преподава на деца публична реч.

Не е безинтересно да се отбележи, че авторската методика на Кърнолски се основава на постиженията на сценични колоси като К. Станиславски, Б. Брехт, М. Чехов, Дж. Наваро, А. Пийс, Д. Морис.

"Да владеете публиката, да управлявате реакциите ѝ, да ѝ внушите вашите послания и тя да ви повярва, да я накарате да ви следва във всичко – това са само част от уменията, които изучаването на "Сценично поведение" по моята система ще ви даде" – обобщава д-р Кърнолски.

Как да си служим с ръцете, краката, очите, гримасата, мускулите на цялото тяло, когато сме на сцена или пред публика – това преподава Мартин на своите ученици – от деца до сценични професионалисти. И си припомня един от заветите на баща си, знаменития композитор Димитър Кърнолски: "Жестът трябва за допълни словото и да даде на зрителя още информация, да донарисува картината в главата на зрителя".

Какъв ценен сценичен багаж отнесе Мартин до Сингапур през Израел, Русия, Франция, Беларус, Турция, Румъния, Македония, Сърбия, Хърватска, Германия, Италия и какво върна обратно в България, ще научите от епизод 519 на "Трамвай по желание".

Снимка – Ани Маринова, БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна