Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Валентин Димитров: Всякаква намеса на "Пирогов" в политически и друг вид борби е неприемлива

Снимка: БТА

В България има две институции, които са обединяващи. Едната е "Пирогов", другата би трябвало да е президентството. Това заяви на брифинг пред медиите освободеният директор на лечебното заведение д-р Валентин Димитров.

Той обясни, че се е виждал само един път със здравния министър проф. Христо Хинков.

В първото си изявление след решението за освобождаването му д-р Валентин Димитров каза, че не е викан в здравното министерство, нито му е оказвана методическа подкрепа как да ръководи болницата, а само натиск. Д-р Димитров е разбрал за освобождаването си на 5 декември, същия ден, в който от здравното министерство обявиха официално  решението на министъра, а процедурата по вписване на новия директор беше спряна от Софийския градски съд.

"Обявявам, че "Пирогов" ще заведе колективен иск за обида и уронване авторитета на болницата срещу министъра, министърът на здравеопазването и неговият екип и парите от този иск ще ги дарим за детско здравеопазване в болницата".

"Всякаква намеса на "Пирогов" в политически и друг вид борби е неприемлива. В болницата се лекуват от най-бедният до най-богатият, от най-малката политическа партия до най-голямата. "Пирогов" няма политическа принадлежност и оцветка и е истински пример за плурализъм", коментира Димитров.

"Не нося отговорност за трупаната загуба за 20 г. за "Пирогов", аз не съм бил в "Пирогов". Тези 30 милиона, за които говори министърът, са натрупана загуба за последните 20 г. 6 млн. е загубата за 2022 г., в която моята работа няма все още принос. Не чувствам вина, че тези 6 млн. лева пак ми ги приписват на мен, това е пак за минал период от време", каза още Димитров.

"Работата на финансовия и административния директор е да поемат болницата да не е на самоход, неговите хора от неговия екип тогава са били финансов и административен директор на болницата, тези въпроси на тях да зададе здравният министър. Поел съм "Пирогов" с 5,2 млн. лева на месец заработка, за тази година и половина с труда си хората отзад вдигнаха заработката на "Пирогов" на 10 млн. лева", заяви Димитров. 

"Когато някой напада и обижда "Пирогов", обижда тези хора в белите престилки, ние не сме престъпници, аз съм тук да ръководя процеси, а не да извършвам престъпления, категоричен е Димитров. Предавам документи на всички медии на таблица с натрупаната загуба, предавам писмо от директора на "Пирогов" до главния прокурор, с молба прокуратурата да влезе в Пирогов и да направи проверка, предавам писмо до Асен Василев и до АДФИ с молба да влезе и да провери по одитния доклад директора на "Пирогов". Изпратил съм писмо до Хинков, че обществената поръчка, която са извършили в МЗ септември месец подлага на заплаха "Пирогов", допълни той.

В първото си изявление след решението за освобождаването му директорът на Пирогов д-р Валентин Димитров каза, че не е викан в здравното министерство, нито му е оказвана методическа подкрепа как да ръководи болницата, а само натиск. Д-р Димитров е разбрал за освобождаването си на 5 декември, същия ден, в който от здравното министерство обявиха официално  решението на министъра, а процедурата по вписване на новия директор беше спряна от Софийския градски съд.

"Обявявам, че "Пирогов" ще заведе колективен иск за обида и уронване авторитета на болницата срещу министъра, министърът на здравеопазването и неговият екип и парите от този иск ще ги дарим за детско здравеопазване в болницата", каза още той.


По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени