Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без съгласие за реформа на правилата за публичните разходи в ЕС

Снимка: АП/БТА

Министрите на финансите на страните-членки не успяха да постигнат съгласие за реформа на правилата за публичните разходи, пише "Политико".

Съветът "Икономически и финансови въпроси" в Брюксел приключи в  3 часа тази сутрин местно време без резултат. Противоречията са около някои технически подробности за скоростта, с която държавите трябва да орежат публичните разходи.

Германия и други страни от групата на "пестеливите" настояват за по-стриктни правила за силно задлъжнелите държави. Исканията са въпросните държави да намалят по-бързо дефицита. Франция и други от Южна Европа обаче предпочитат повече гъвкавост.

Работата по споразумението ще продължи в близките дни, споделя анонимен дипломатически източник. Както и преди, ще се изисква бюджетният дефицит на страните членки да бъде под 3 на сто от техния БВП, а дългът - до 60% от него. Тези правила бяха временно отменени през 2020 г., за да могат държавите да се преборят с икономическите последици от пандемията от Covid-19. Те са в сила до края на тази година. 

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна