Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асен Василев: В ЕС има нагласа да се одобри пакета от 50 млрд. евро военна помощ за Украйна

Асен Василев
Снимка: БГНЕС

Има нагласа да мине пакетът от 50 млрд. евро военна помощ за Украйна, каза министърът на финансите Асен Василев след заседанието на министрите на икономиката и финансите на страните-членки в Брюксел. Той обаче уточни, че въпросът ще се реши от европейските лидери, които се събират другата седмица:

"Тук по-скоро разговорът е за това, откъде точно тези средства да се вземат. Има няколко варианта. Основният вариант, който ние поддържаме, знаете, че по линия на плановете за възстановяване има един неусвоен ресурс от 93 млрд. евро милиарда от заемната част, който държавите не взеха и който вече е оторизиран от европейската комисия. Трябва обаче да му се смени предназначението и това може би ще е компромисен вариант. Но нека да изчакаме да видим какво ще стане на Европейския съюз".

На въпрос дали има индикации, че Унгария е готова да отстъпи, Василев отговори:

"Днес мина Планът за възстановяване и устойчивост (ПВУ) на Унгария с няколко държави, които се въздържаха, но все пак събра необходимото мнозинство. Така че мисля, че това е стъпка в положителна посока. Унгария ще получи пари по ПВУ, както всички други европейски държави, но с много тежки условности. Тоест те няма да получат нито едно евро, преди да са изпълнили списък с 27 условия, свързани с Върховенството на закона".

Унгария заплашва с вето оръжейната помощ за Украйна и започването на преговори на Украйна за присъединяването й към ЕС.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна