Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да бъдеш автор както на сцената, така и в живота си

Цвета Балийска
Снимка: радио София

4-ти фестивал на авторския театър - подробностите от Цвета Балийска, създател на събитието, която ни представя програмата:

"Фестивалът е единствен по рода си на Балканите, събира само авторски театър. Да намерим формулировка - театър, който се създава от участниците. Той е много личен. Инвестират се не само лични преживявания, но и лични средства.

Уъркшопове и професионални дискусии представят различните подходи на групите. Някой път модераторът е режисьор, понякога е хоризонтално. Не знаех колко много сме, които го практикуваме. Нямаме пространство - фестивалът е такова.

Трудно е, но е маратонско, от сутринта до вечерта се потапяш в такова фестивално преживяване. Всички артисти са целия ден там, неформално се общува. Творчески е лесно, но организационно е трудно. Осигурили сме жестов превод, но и аудио описание за незрящи - ползва се на спектакли за незрящи сред публиката. Отзивите им са възторжени. Имаме амбиция да преведем танцов спектакъл. Сблъскваме се трудности с привличането на такава публика - когато си бил дълго време изключен, не е лесно.

Добре дошли са и хората с професионално любопитство, програмата е подходяща и за деца. Важно и красиво за нас е, че сме посетени от много деца и младежи - насърчаваме ги да бъдат автори както на сцената, така и в живота си."

По публикацията работи: Людмил Фотев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна