Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маргарита и Майстора

Момчил Карамитев (вляво) и Емил Янев
Снимка: БНР

В епизод 522 "Трамвай по желание" приключва своята трилогия, посветена на 100-годишнината от рождението на Апостол Карамитев, озаглавена "Векът на Апостол", представена от Момчил Карамитев.

В първите две части "Щастията на Чочо" и "Митарствата на Момчил" вниманието беше насочено към личността на великия актьор и към взаимоотношенията му със сина Момчил. Сега на сцената се появява голямата актриса Маргарита Дупаринова, съпруга на Апостол и майка на Момчил.

Артистичната семейна сага разказва и жестоки истории. Баща на Маргарита е известният земеделски лидер Спас Дупаринов. Завършил право с докторат в Брюксел, той списва в. "Земеделско знаме", след което е пълномощен министър в Чехословакия. След Деветоюнския преврат е арестуван близо до Свиленград, изтезаван и осъден на 3,5 години затвор. Не успява да ги излежи, защото е убит край село Вакарел на 10 ноември 1923 година.

Самата Маргарита е едно от знаковите лица на българския театър във втората половина на ХХ век. Създава запомнящи се роли в Народния театър "Иван Вазов“, на чиято сцена играе неизменно от 1946 до 1990 г.

Маргарита и Апостол се срещат в кая на 40-те години на ХХ век, когато в Народния театър текат репетиции на маса на "Фуенте Овехуна", Лопе де Вега, в постановка Стефан Сърчаджиев. Маргарита вижда в Апостол Давид на Микеланджело, облечен в пуловер от едра домашна плетка. Подарява му букетче кокичета и от там започва всичко между тях. А сватбата им е на самата сцена, по време на представление на "Ромео и Жулиета", където двамата играят влюбените веронци.

Разбира се, в тази фамилна сага не липсва и докосване до друга Маргарита, дъщерята на Маргарита и Апостол, която вече дълги години живее в Канада.

Снимка – Ани Маринова, БНР


По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени