Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представлението "Всичките наши тела" гостува в Театъра на българската армия

Снимка: ДТ "Невена Коканова" Ямбол

"Всичките наши тела" е представление на ДТ "Невена Коканова" - гр. Ямбол по текстове на Георги Господинов.
Режисьор на спектакъла е Мартин Киселов.
Софийската публика ще има възможност да види "Всичките наши тела" на 17 декември в Театъра на българската армия.

"Всъщност със самия Георги Господинов процесът беше сравнително кратък, предварителен: няколко срещи, в които се изговориха един обем от негови текстове. Не само от книжката "Всичките наши тела", където се съдържат голямо количество много хубави миниатюрни текстове, в които в по няколко изречения се разкриват дълбоки и истински неща, но освен това има фрагменти от "Физика на тъгата" и т.н. Всъщност ние изговорихме един много простичък хронологичен ред как да се мине през живота на един човек", разказва за процеса по създаването на драматургията Мартин Киселов. Той добавя, че създаването на спектакъла е колективна работа на целия екип: както на актьорите, така и на хореографа -  Атанас Жеков-Кроко, сценографа - Илияна Кънчева и композитора - Калин Николов.

Представлението е адаптирано и за хора със слухови проблеми.

"Вече в Ямбол имахме зрители - хора със слухови проблеми и останаха доста доволни и впечатлени въобще от възможността да се докоснат до театър, да имат възможност да гледат представление на живо и да го разбират", разказва актрисата Петя Бойчева.

Режисьорът Мартин Киселов посочва като проблем на съвременното общество фактът, че въпреки нуждата от кадри в различни области обществеността изолира големи групи хора по различни признаци, като раса, физически или психически недостатъци.

"Спектакълът е за всеки, който би искал да усети, през текстовете на Георги Господинов, които ние, през нашия поглед към тях сме поставили на сцената, да се събере в себе си и да се вгледа във всичките си части, всичките си тела. Защото за мен това, което Георги Господинов ми е дал, ми помогна да погледна личния си живот отново, личния си свят, вътре в себе си и да видя колко по-богат е той, отколкото съм си мислел", споделя за срещата си с текстовете на писателя актьорът Георги Караиванов, който играе Гаустин във "Всичките наши тела".

"Спектакълът е изграден фрагментарно, това вие ще видите на сцената, и аз мисля, че съвременният човек днес и така живее. Той живее разхвърляно, живее фрагментарно и ще бъде като огледало за него този спектакъл, защото нашите мисли, нашите действия протичат по този начин", разкрива композицията на представлението Петя Бойчева.

"Спектакълът не е лесен, аз да предупредя. Ако очаквате да видите с кого е спала готвачката, моля изберете друг театър в неделя вечерта, защото със сигурност ще ви разочароваме. Обаче ако тази интроспекция, по някакъв начин изпитвате нужда от нея, там много сме се постарали, вложили сме каквото имаме и гледаме зрителя смело в очите", анонсира Мартин Киселов.

Спектакълът "Всичките наши тела" е създаден с финансовата помощ на Национален фонд "Култура" Национален фонд „Култура“/ National Culture Fund, Bulgaria. 

Повече за предсатвлението чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Мария Бояджиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна