Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Гърдев: Стана ясно, че външната политика за Шенген не трябва да се води ад хок

| Интервю
Димитър Гърдев
Снимка: Ани Петрова

От две държави, които се противопоставиха на влизането ни в Шенген - Австрия и Нидерландия, ние си изработихме и още една - Унгерия, което означава, че българската външна политика в това направление не трябва да се води ад хок.  

Това каза пред БНР Димитър Гърдев, експерт по европейска политика и сигурност.

"Трябва да се преценяват нещата не само от гледна точка на тук и сега. Във външната политика има такива процеси, които вървят с десетилетия, даже и повече", уточни той. 

По думите на Гърдев България е в правото си да изиска спазването на Лисабонския договор:

"За нас приемането в Шенген само през летищата и пристанищата е формално, а ние искаме да бъде пълноправно приемане. Дори да се стигне до някакъв компромисен вариант, трябва да бъде казано, че България ще получи пълноправно членство в обозрим срок - три месеца или максимум шест".

Според него при поставяне отново на условия пред членството ни в Шенген, които показват двоен стандарт и нямат законодателно основание, България да преразгледа подхода си:

"12 години страната ни е разкарвана по тези коридори на Шенген с условията, които ги изпълняваме, но се появяват нови и нови. ... България не е използвала правото си на блокиране на желанието на тези държави (Австрия и Нидерландия -  б.р.) за пълна интеграция в някои други структури. Преди няколко месеца одобрихме нидерландски генерал да оглави Фронтекс. Самият Марк Рюте е основна фигура за кандидат за генерален секретар на НАТО - ще се изисква глас от България. ... Нека да бъдем конструктивни и смели!".

В предаването ''Нещо повече' 'Димитър Гърдев коментира още, че е изключително важно Украйна да не бъде изоставена в този момент, защото това ще обезсмисли нейните позиции на масата за преговори:

"Ако в един момент тя е лишена от финансовата помощ на САЩ и ЕС, наясно сме, че украинската икономика е в колапс заради военните действия. Те разчитат на тези средства. Иначе преговорният екип на Украйна ще бъде изнудван. Заради това е нужна една такава подкрепа".

Той подчерта, че "този конфликт вече трябва да бъде поставен на масата на дипломатическите преговори, защото войната е ужасна".

Интервюто на Диана Янкулова с Димитър Гърдев в предаването ''Нещо повече'' можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна