Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър е готов за трето и четвърто плащане от Европейския механизъм за възстановяване и устойчивост

Снимка: архив

Кипър подава днес едновременно исканията за второто и третото плащане на средства от Европейския механизъм за възстановяване и устойчивост, съобщиха от финансовото министерство. Така той се нарежда сред първите десет държави членки на ЕС, достигнали този етап в изпълнението на националните си планове.

Кипър успешно завърши всички етапи – 16 във втората фаза и 22 в третата фаза, на Националния план за възстановяване и устойчивост, обявиха от финансовото министерство. Благодарение на този напредък и след като на 8 декември Съветът на Европейския съюз одобри актуализирания вариант на плана, стана възможно подаването на двете искания за плащания, уточниха от ведомството.

Двата транша са за общо 152 млн. евро. С тях и с изплатените по-рано суми Кипър получава почти 400 млн. евро, които представляват около 40% от предвидените за страната безвъзмездни европейски средства.

Ревизираният национален план за възстановяване е на обща стойност 1,22 млрд. евро, като трябва да се изпълнят 282 цели, етапи, реформи и инвестиционни проекти. Сред основните направления в него за устойчиво развитие на страната са осъществяването на цифров и зелен преход, отварянето на пазара на електроенергия, реформи и инвестции в областта на правосъдието, здравеопазването, местното управление.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна