Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Началникът на отбраната на Белгия се опасява от война с Русия

Мишел Хофман
Снимка: БТА

Съществува непосредствена опасност от война с Русия, предупреждава началникът на отбраната на Белгия адмирал Мишел Хофман, цитиран от БТА, която се позовава на местни медии. Има от какво да се тревожим, допълва той.

Според него Европа спешно трябва да се подготви и да покаже ясно, че е способна да се отбранява. Преди Русия да нахлуе в Украйна, руско нападение срещу Европа изглеждаше немислимо, казва адмиралът. Той отбелязва, че руският президент Владимир Путин все по-често отправя заплахи и Русия постоянно се превъоръжава и съобразява производството с военновременните нужди. Руснаците вече показаха готовността си да нападнат свой съсед, допълва Хофман.

По неговите думи може да се очаква, че Москва ще отвори втори фронт в близките години, като продължи войната в Украйна. Трябва да направим необходимото, за да разполагаме със способностите да предотвратим подобно развитие и да покажем решимост да отвърнем на удара при нужда, настоява той. Европа спешно трябва да се подготви. Онези, които се стремят към мир, трябва да бъдат готови за война, за да разубедят Русия, добавя Хофман.

Той изразява песимизъм за войната в Украйна. Адмиралът настоява страните от НАТО да допринесат за възможностите за разубеждаване на руската страна да предприеме нападение срещу държава от пакта.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени