Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Висш британски военен се съмнява, че Лондон е готов за настоящите "опасни времена"

Адмирал Тони Радакин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Командващият британските въоръжени сили адмирал Тони Радакин изрази съмнения дали Великобритания е готова за "изключително опасните времена, в които живеем", съобщава Скай нюз.

Адмирал Тони Радакин използва речта си в сряда вечер в Кралския институт на обединените служби, за да предупреди, че войните в Газа и Украйна имат потенциала да дестабилизират допълнително „един вече трескав и разтревожен свят“.

Радакин заяви, че не вярва Иран да се стреми към пряка война, но със сигурност е доволен от развитието на събитията в Близкия изток, а по отношение на войната в Украйна призна, че контраофанзивата е постигнала по-малко от очакваното. Той също така подчерта нарастващото напрежение около Тайван, Западните Балкани и Северна Корея, както и нестабилността в Африка и “търканията” между Венецуела и Гвиана.

Според адмирала "отвратителното насилие" не е единствената заплаха за световния ред, а също идеологически борби и “скърцащите демокрации". Тони Радакин не даде конкретни примери, но Скай нюз отбеляза, че коментарите му идват, докато съюзниците от НАТО очакват ключови избори през следващата година, най-вече в Съединените щати, но също и в Обединеното кралство.

"Харчим повече за отбрана. Трансформираме въоръжените сили. Ставаме по-интегрирани. Но дали организацията и мисленето дълбоко в британската държава наистина са калибрирани към мащаба на това, което се случва?", запита Радакин.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Протест в Тбилиси срещу законопроекта за чуждестранните агенти, 1 май 2024 г.

Парламентът в Тбилиси прие закона за чуждестранните агенти

Грузинският парламент одобри днес на трето и последно четене закон за "чуждестранните агенти", който предизвика политическа криза в страната, предадоха Ройтерс и АФП. Сега грузинската президентка Саломе Зурбишвили вероятно ще наложи вето над текста, което обаче парламентът може да преодолее с допълнителен вот. Законът за чуждестранното..

публикувано на 14.05.24 в 15:43
Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, Полски Тръмбеш, 14 май 2024 г.

Полицията и прокуратурата работят по 17 сигнала за нарушения на изборното законодателство

17 са сигналите за нарушения на изборното законодателство, по които полицията и прокуратурата работят. Това заяви в Полски Тръмбеш вътрешният министър Калин Стоянов. Част от тях са за купуване на гласове, не са малко и сигналите за нарушаване на изборното законодателство: "Намерени и иззети са веществени доказателства, а именно списъци, на които..

публикувано на 14.05.24 в 15:19
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Реалистично е България да влезе в еврозоната на 1 януари 2026 г.

Категоричен провал на политическата класа за присъединяването на България в еврозоната. В продължение на близо 10 години ние изпълнявахме всички критерии за присъединяване, най-вече за нивото на бюджетния дефицит и нивото на инфлацията. Това е оценката на икономическия анализатор Михаил Кръстев в интервю пред БНР. "В последните 4..

публикувано на 14.05.24 в 15:03
Протест пред парламента в Тбилиси

Бой в грузинския парламент

В грузинския парламент избухнаха сблъсъци преди очакваното приемане на закона за "чуждестранно влияние", предаде "Франс прес". Депутати от управляващата партия и от опозицията се сбиха по време на дебатите по законопроекта, който според критици дублира подобно руско законодателство, използвано за заглушаване на инакомислието.  Иракли..

публикувано на 14.05.24 в 14:56
Заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева представя бюлетините за предстоящите избори на 9 юни.

В ЦИК представиха бюлетините за вота на 9 юни

Централната избирателна комисия показа хартиените бюлетини за вота на 9 юни.  Тази за избор на депутати е със зелени надписи и защитна линия на гърба в същия цвят, а тази за избор на евродепутати - със сини надписи и защитна линия. Бюлетините са с дължина около половин метър и ще се сгъват по стандартния начин. При гласуване с машина на..

публикувано на 14.05.24 в 14:55

Изцяло ще бъде ремонтирана 100-годишната сграда на полицейското управление в Полски Тръмбеш

С близо 2,5 милиона лева изцяло ще бъде ремонтирана 100-годишната сграда на полицейското управление в Полски Тръмбеш. Това заяви при откриването на възстановеното управление в града вътрешният министър Калин Стоянов.  Калин Стоянов открива две възстановени полицейски управления в страната Полицаите в Полски Тръмбеш работят при примитивни..

публикувано на 14.05.24 в 14:39

Жена е задържана за притежание на канабис в Смолян

Жена е задържана за притежание на високо рискови наркотични вещества, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР - Смолян.  При полицейска проверка 39-годишната смолянчанка е спряна на ул. “Дичо Петров“ в областния град. Водачката е отказала да направи тест за употреба на наркотични вещества. Последвало е претърсване в автомобила ѝ. В него..

публикувано на 14.05.24 в 14:35