Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Да опазим Бургаските езера" – пиеса, която учи и пали децата

Деца, маскирани като лястовици, пеликан, саблеклюн, кокилобегач, летни бърнета, бракониери и полицаи се качват на сцената и представят пиесата "Да опазим Бургаските езера". Децата са от ОУ "Христо Ботев" и играят постановката в читалище "Пробуда 1927" кв. Долно Езерово.

Инициаторка на спектакъла е Красимира Гавраилова, зад идеята застава и ръководството на училището. Автор на пиесата е преводачът, сценарист, режисьор и доброволец Александър Маринов Санчо и е предоставена за свободно поставяне от ученици от бургаските училища, които се намират близо до езерото и обитателите му. Декорите и костюмите осигурява Българска фондация "Биоразнообразие", нещо повече – предоставя ги на всяко училище в Бургас и региона, което реши да постави пиесата.


"Участието в пиеса е чудесен начин децата да бъдат въвлечени в една по-различна форма на образование и свързване с природата и нейното опазване. У нас това още не е разпространена форма на образование, а е чудесен начин да въвлечеш децата, да ги запалиш. Читалището ги прие и вероятно част от тях за първи път влизат там, а за нас беше страхотно да видим как те горят в тази идея.

Пиесата е страхотна – от една страна има положителни герои – различните видове птици, има и отрицателни герои – бракониерите, тези, които изхвърлят отпадъци; има полицаи, има природозащитници – вероятно най-желаните роли", разказва Радостина Ценова от фондация "Биоразнообразие". Тя споделя, че пиесата на Александър Маринов е била подготвяна за сцена точно преди пандемията, а после благодарение на учениците от ОУ "Христо Ботев" вижда бял свят. И може да бъде играна от нови поколения и випуски деца, които се въплъщават в различните обитатели на езерото, опознават го, научават за опасностите, които го заплашват и за начините то да бъде опазено.


Чуйте разговора, в който Радостина Ценова разказва и за други инициативи, свързани с деца и образование, както и за специалния календар, посветен на живите пясъци, като идеята е продажбите му да подпомогнат опазването и съхранението на дюните, за да не ги гледаме само на красиви снимки.


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

/musicbbn~

Горещи теми

Войната в Украйна