Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извършителят на нападението в Прага се е самоубил

| обновено на 22.12.23 в 18:04
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Чешката полиция потвърди, че извършителят на нападението в сграда на Карловия университет в Прага, при което загинаха 14 души, се е самоубил, съобщи Би Би Си. Сред ранените има трима чужденци.

Би Би Си цитира пресконференция на чешката полиция, на която е заявено, че нападателят е 24-годишният студент от Факултета по философия Давид Козак, който се е самоубил. 

През пролетта на тази година стрелецът е закупил законно седем огнестрелни оръжия, сред които бойната карабина американско производство, с което беше извършено престъплението. Тя е била заредена с куршуми с изместен център за лов на едър дивеч. Извършителят на престъплението никога не е членувал в ловна дружинка. В деня на убийството той е изпратил SMS до приятелката си, че отива в Прага да се самоубие. Тогава полицаи са отишли в дома му в село край столицата и са намерили баща му мъртъв. Той му е бил изключително строг, не го пускал почти никъде, младежът е бил затворен и с никого не е общувал. Не е имал  никакви криминални прояви.

Чешки медии съобщиха за резултатите от балистичната експертиза на оръжието на стрелеца доказват, че именно той е убил преди седмица в парк край Прага още двама души- млад баща и 2-месечната му дъшеричка. 

Полицията съобщи, че са идентифицирани всички жертви на нападението в Карловия университет. 

Има известно разминаване обаче в тяхната бройка. Би Би Си споменава за 14 убити без нападателя, но чешкият вестник "Лидове новини" говори за 13 жертви. Ранени са около 25 души, трима от тях чужденци – един нидерландец и двама граждани на Обединените арабски емирства. Сред убитите няма чужденци. 

"Лидове новини" цитира полицията, че Давид Козак е притежавал законно оръжие и името му не фигурира в нито един регистър като човек, представляващ заплаха.

Вестник "Хосподаржске новини" обаче съобщи, че има данни, че нападателят е имал психични проблеми в миналото. 

Министърът на вътрешните работи Вит Ракушан обяви 23 декември за общонационален ден на траур в памет на жертвите. 

Той допълни, че около сградата на Философския факултет ще има засилено полицейско присъствие до 1 януари, като предохранителна мярка. 

Интервю на Даниела Големинова с Веселин Вачков - главен редактор на "Лидове новини" можете да чуете от звуковия файл. 


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна