Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Космическа Коледа? Мисията възможна

| Репортаж
Снимка: Pixabay.com

Навършват се точно 55 години от прочутото коледно послание на екипажа на "Аполо 8", първия пилотиран космически кораб, напуснал земната орбита, за да достигне успешно Луната.

Франк Борман, Джеймс Ловел и Уилям Андерс са първите хора, видели с очите си обратната страна на Луната, която на Земята погрешно наричаме "тъмната".

Много неща се случват за първи път на "Аполо 8". Сред тях например са фотографиите на земния "изгрев" и "залез" върху лунния хоризонт.


Най-високата скорост, която корабът достига, е 10 822 километра в секунда.

По време на историческата мисия астронавтите отбелязват Бъдни вечер с библейското слово. 

„В началото Бог сътвори небето и земята. А земята беше безвидна и пуста; тъмнина се разстилаше върху бездната, и Дух Божий се носеше над водата. Рече Бог: да бъде светлина. И биде светлина. Видя Бог, че светлината е добро нещо, и отдели Бог светлината от тъмнината“.

Именно този документален запис ползва Майк Олдфийлд за албума си The Songs of Distant Earth.

След "Аполо 8" човечеството гледа към Луната все по-амбициозно. Затова е логично да се замислим: как ще отбелязваме Бъдни вечер и Коледа в Космоса? Добромир Видев попита свой верен приятел - изкуствен интелект, и ето отговора:

Празнуването би било изключително и уникално изживяване. Заради липсата на гравитация, препоръката е да имаме плаващо коледно дърво, антигравитационни бисквитки с джинджифил, термо-космически чорапи и здрава опаковка за подаръците.

Коледа при нулева гравитация? Мисия възможна? Напълно!


Слагайте скафандрите, затягайте коланите и се мятайте на ракетата. Тази Коледа ще празнуваме като астронавтите.

Днешните 10-годишни няма да са първите, които ще получат подаръци в Космоса, но може (като родители или дядовци) наистина да изпращат такива. Може до Луната, където се очаква да се върнем през 2025 г., или до Марс, където по-късно може да стъпи човешки крак. Затова провокацията е да си представят как би изглеждала космическата Коледа.

Под въпрос за децата са снегът, постните ястия за Бъдни вечер – от сърмите до орехите, и как ще опаковат подаръците за 25 декември. Логични питания, нали? 


Космосът изначално е част от историята за Коледа заради Витлеемската звезда, припомня Светослав Александров от КОСМОС БГ. Засега човечеството има опит с празнуването на Коледа само на космическите станции. Но да не мислите, че и там е лесно. От възможността да посрещате празника 15 пъти в денонощието до това, че няма елха и фойерверки. Последните са невъзможни заради липсата на кислород.

Защо Светослав мечтае за космически въздишки и как малките междугалактически ентусиасти отсега знаят, че да са с близките е най-хубавият подарък в цялата вселена? Чуйте в репортажа на Добромир Видев за предаването "Любими празнични истории" по "Хоризонт".

Снимки: Pixabay.com

По публикацията работи: Лора Търколева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна