Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирян Колев: Африка е различна – колко и с какво?

| обновено на 26.12.23 в 12:16
Снимката е илюстративна
Снимка: БТА

Всяка година по коледните празници стотици българи се завръщат в родината си, жадни да бъдат със семействата и приятелите си. В същото време, има и такива, които идват от далечни краища на света, за да споделят радостта на Коледа с близките си. Такъв е случаят и с китариста Мирян Колев, който се завърна от Того, Южна Африка в Трявна, за да изживее тези специални моменти със семейството си.

В интервюто, което Мирян Колев даде в "Нашият ден", той сподели своите впечатления и усещания от пътуването си до Западна Африка. За мнозина, това е място, което изглежда толкова далечно и мистериозно. Колев разкри, че пътуването му до този регион е било изключително различно от всичко, което е преживявал преди.

"Там наистина има трудности, с които се сблъскваш в ежедневието", споделя той. "Когато се завърнах, започнах да синтезирам нещата, които са ми се случили там и да ги осмислям по-добре“.

Една от забележителните разлики, които Мирян откри в Западна Африка, беше начинът, по който времето тече там. "Там времето тече по много по-различен начин. Дори понятието за часове е много относително - там часовете се мерят по сутрин, на обяд и след обяд", разказва той.

Западноафриканската музика също е предмет на вдъхновение за Мирян. Той споделя, че местната музика в този регион се различава значително във всеки район. В по-средната част на Западна Африка, където той пребиваваше, местната музика беше изцяло базирана на ударни инструменти и човешки глас. Нямаше никакви струнни инструменти.

Въпреки финансовата бедност, която срещна в този регион, Мирян отбелязва, че хората имат по-различно виждане за живота. Тяхната култура и начин на живот може да се различава от западния стандарт, но те са изпълнени с духовност и топлота, които ги правят уникални.

Мирян Колев завършва интервюто със сърдечните си пожелания за всички българи, независимо къде са по света през тези коледни празници. Той припомня на всички нас, че Коледа е време за споделяне на любовта и топлината сред близките ни, независимо от географските разстояния.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна