Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клиниката “Мама и аз” - Плевен с дарителска кампания за подобряване на обслужването на децата

| Интервю

"Време за директно дарителство към можещите, знаещите и правещите – към съзидателите в детското здравеопазване на България, за да издигнем нашата национална експертиза на световно ниво и покрием териториално страната.

Приемаме единствено поименни дарения, прозрачно, само по банков и електронен път на преводите -  с пълен отчет към дарителите".

Това е кампания, обявена от Клиниката за майчино и детско здраве “Мама и Аз” - Плевен.

Пред БНР ръководителят на клиниката - д-р Велимир Симов - обяви, че кметовете на Бургас и на Плевен са първите дарители:

"Те са кметове на градове, в които нашите структури работят и те знаят какво получават от тези структури. Много обикновени хора, средни и малки фирми, много застрахователни компании дариха пари вече и тези пари се използват целенасочено и моментно за подобряване на обслужването на децата".

Д-р Симов беше категоричен, че екипите на клиника "Мама и Аз" осигуряват неотложна здравна помощ на деца:

"При нас се спазват законите и за деца до 7-годишна възраст е безплатно и родителите не доплащат нищо. А за деца в критично състояние, подлежащи на интензивно лечение, независимо от възрастта, не доплащат нищо". Д-р Велимир Симов

"Ежедневно множество родители събират средства чрез телевизионни предавания, социални мрежи и фондации за лечение на децата си в чужбина. Някои успяват да посрещнат високите разходи, повечето – никога. А защо ние в България да не развием собствена мрежа за педиатрична помощ и грижа с водеща световна експертиза и да я направим напълно достъпна за всички? Национална детска болница н я м а. Няма и да има скоро, защото след като проектът за ,Мама и Аз’ в София преди 20 месеца обедини лекари и пациентски организации, държавата стигна до избирането на терен. Интересите на политиците и родителите все още се разминават. Затова ние взехме развитието в свои ръце. Никога не сме занимавали обществото с терени, анализ на потребностите и проекти – всичко знаем, правим сами – практикуваме най-съвременната педиатрична медицина на доказателствата. Чуждият опит също е важен, даже за нашия скромен мащаб – един по-близък и един недостижим пример:

  • Над 40 млн. евро са набрани от дарения (350 хил. физически лица и над 8 хил. компании) в Румъния за специализирана онкологична детска болница със 187 легла. Проектът е реализиран в рамките на четири години и лечебното заведение вече работи.

  • Над 850 млн. швейцарски франка са събрани от частната фондация „Елеонор“ в Цюрих за детска болница с 230 легла, която ще отвори в края на 2024 г.  Болницата не е нито държавна, нито принадлежи на кантоналната университетска болница: „Въпреки това ние сме университетска детска болница, защото работим в полза на обществото, обучаваме и развиваме научни изследвания“, споделя д-р Симов.

Интервюто на Диана Янкулова с д-р Велимир Симов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени