Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Татяна Дончева: Няма какво да си честитим, Шенген е мираж в пустинята

Снимка: БГНЕС

Шенген все още е мираж в пустинята, заяви лидерът на "Движение 21 Татяна Дончева в интервю в предаването "Преди всички" по БНР.

"Айде,  да не си честитим Шенген поне ние, които разбираме за какво става дума и слушателите ви също са в тази група. Шенген трябва да се разбира както е, а не както някой си представя виртуалната реалност. Тези от ПП се държат като тийнейджъри пред компютъра, играейки са на виртуални войни или виртуална политика", коментира Дончева влизането на България в Шенген по въздух и вода.

Според нея австрийците ни пробутват предложения за мигранти и на колко порти ще бъдат връщани. "Подмамват ни да подписваме неща, които ще ни вкарат в задължения", твърди тя.

Дончева смята, че въздушният Шенген е по-лошото, няма значение, че потокът хора и товари е изключително минимален, а за сухопътните граници "ще видим".

Сега отлагат и въздушния Шенген с нови и нови условия, свързани с това, мигрантите да бъдат връщани в първата държава, понеже ние и румънците сме първа държава, обясни още лидерът на "Движение 21".

"За мене позицията на правителството по отношение на Австрия е изключително глупава, нека да се научат нещо от Орбан. България трябва да се научи да играе както играчите на маса, а не да се държи като овца заблеяна. Като не ни пускат, не ни пускат, какво значи да обсъждаме само въздушен Шенген", смята Дончева.

Тя коментира и ситуацията с двама председатели на ДПС – Делян Пеевски и д-р Джевджет Чакъров, препоръчани лично от почетния председател Ахмед Доган.

"Доган се опита да пробута на ДПС Пеевски за председател и го направи по безпрекословен начин, защото чувам, че това е стар негов план, но не е могъл да го осъществи по разни причина и най-вече, че е срещнал сериозна съпротива в ДПС. Хората в партията са му показали, че не са съгласни и той им предлага нещо половинчато, опакова Пеевски в луксозна опаковка, обяснявайки им, че Чакъров ще отговаря за структурите в 14-те района, основните, връзките с чужбина – Турция и за либералната група в ЕП. А за какво ще отговаря Пеевски, понеже станал голям парламентарист, ходи редовно на работа и цитира опорните точки на Велислава Кръстева от Народния театър", каза Татяна Дончева.

Подробности чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Александра Никова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна