Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стачка в абатството Мон Сен Мишел

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Почти 350 стълби за изкачване, влажност, стоене на крак: служителите в абатството Мон Сен Мишел, едно от бижутата на културното наследство на Франция, стачкуват с искане за по-добри условия на труд, предаде АФП.

Обектът, разположен в Нормандия, Северозападна Франция, се посещава от три милиона души всяка година.

На пешеходния мост, водещ към това укрепено селище, издигнато върху скала, служител, който от няколко часа е брулен от вятъра и дъжда, се шегува с "великолепния си, но недобре отоплен" офис.

Студените и влажни условия, както 350-те стъпала, които трябва да бъдат изкачвани всеки ден, превръщат това място в изтощително за работа.

Със сутрешното изкачване на стълбите,"посещенията и тези, които стоят на крак по цял ден, всички имаме проблеми със ставите на коленете и глезените", оплаква се Ерминия Амадор Чакон от профсъюза Се Же Те (CGT).


"Специалният служебен автобус дава десет минути сутрин, за да се изкачим до върха и да отворим цялата сграда за посетители, но всяка сутрин отваряме късно, защото това е физически невъзможно".

Около петнадесет от петдесет и петте служители на абатството, управлявано от Центъра за национални паметници, стачкуват от 26 декември.

Оттогава абатството или е затворено за посетители, или работи без входна такса, отбелязва АФП.  
   
На указателната табела в подножието плакат предупреждава посетителите в сряда, чe обектът ще бъде отворен между 13:00 и 17:00 ч. заради стачка, а посещенията и обиколките с екскурзовод са отменени.

Исканията са свързани с увеличаване на броя на служителите, финансово признаване за езиковите им умения и подобряване на условията на труд.

Според синдиката инвестициите "не отговарят на стандарта на този прекрасен паметник, какъвто е абатството, въпреки че то носи много пари" на институцията, която го управлява.

В 13:15 ч. портите на абатството се отварят за няколкочасовите посещения, които са възможни благодарение на персонала, който не членува в профсъюзи, а и много от тях са временни работници.
   
По данни на Центъра за националните паметници в последните няколко дни в абатството са влезли средно 2500 посетители, в сравнение с обичайните 4000 по време на зимните празници.


По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна