Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Митев от Радио България: Ротацията донесе стабилност в Румъния

| Интервю
Владимир Митев
Снимка: Ани Петрова

Ротацията донесе стабилност в Румъния.

Това каза пред БНР Владимир Митев от румънската редакция на Радио България и обясни, че до формулата на ротационно правителство се е стигнало със съдействието на румънския президент Клаус Йоханис в един момент, "когато споровете за ресурси в предишното правителство са нараснали толкова, че не са могли да си поделят порциите".

"Може би всички са единодушни, че тя даде стабилност на страната. Още не беше отминала коронакризата, беше важна и когато войната в Украйна започна. Политиката става по-предвидима, ресурсите се разпределят. Тази стабилност има различни лица, тя може да бъде видяна и негативно". 

Двете най-големи партии в Румъния, които преди това бяха в конкуренция, сега са заедно, подчерта още журналистът.

"Важно е, в условията когато се прие Плана за възстановяване и устойчивост, да има правителство да получава средствата и да отмята точките по ПВУ. Т.е. има субект, който взема решения, прокарва закони и т.н.", даде пример той и уточни, че освен този положителен пример, има и негативен:

"В Румъния се създаде практика партиите да получават големи партийни субсидии. Тези пари отиват директно за купуване на медийно влияние или за купуване на тишина. Имам много разследвания и публикации, че най-големите телевизии в Румъния получават огромни средства от партиите, в резултат на което, ако някаква критика се забелязва, тя не е в най-популярните медии".  

Интервюто на Людмила Железова с Владимир Митев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени