Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Костадин Костадинов:

"Възраждане" ще има номинации за КС и регулаторите

| Интервю
Костадин Костадинов
Снимка: БГНЕС

Жалбата срещу промените в Конституцията вече е готова, заяви пред БНР лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Днес трябваше да я дадем на нашите колеги от ИТН, които да отбележат, ако имат някакви допълнения или нещо друго, за да може да се пусне общ текст", допълни той. По думите му разговори с БСП не са водени. Но който иска да се включи, е добре дошъл, декларира Костадинов.

В интервю за предаването "Преди всички" той отбеляза, че не е достатъчно това, което атакува президентът:

"Президентът коментира единствено и само текстове, свързани с 1/3 от промените. Няма текст, който да атакува по отношение на т.нар. съдебна реформа. Ние атакуваме абсолютно всички".

Според него обяснението е, че може би президентът няма нищо против тези текстове. Самата процедура, по отношение на която беше променена Конституцията, е противоконституционна, обясни лидерът на "Възраждане" и напомни, че още тогава са сезирали Конституционния съд.

"Самата процедура беше изключително нескопосана и доста бързо осъществена".

Костадин Костадинов обяви, че партията ще има номинация за член на Конституционния съд. Той описа избрания като "добър юрист" и "човек с независимо мислене, който да не се поддава на натиск било от страна на родни политически олигарси, било от страна на чужди посланици".

"Тази институция доста се политизира. Като гледам какви са номинациите или това, което се говори до момента, честно казано и бъдещето на тази институция не изглежда никак светло", коментира депутатът, визирайки ГЕРБ и ПП-ДБ.

Костадинов заяви, че са наясно, че процедурата е с предизвестен край, но въпреки това са длъжни да покажат алтернатива.

Той съобщи също, че ще предложат свои представители и за регулаторите:

"Навсякъде ще предлагаме наши хора. Наясно сме с това, че процедурата е предизвестена, защото това е процедура, която в момента подлежи на пазарлък между управляващите. Ние ще покажем алтернатива".

Според него трябва да се носи отговорност за престъпни решения и гласувания.

"Когато едно престъпление е узаконено със закон, това не означава, че вече не е престъпление".  

Според него това е "коалиция, която обслужва чужди национални интереси". Костадинов се закани, че "тези, които взимат решенията, ще носят отговорност пред българското законодателство". 

"Хора, които нямат никакъв български произход, получават българско гражданство по ускорена процедура от Турция, а българи по произход, етнически българи, не получават, просто защото идват от страните от бившия Съветски съюз", обяви още Костадин Костадинов.

Лидерът на "Възраждане" е категоричен, че това правителство не може и не трябва да прави реставрация на паметника на Шипка:

"Хора, които са символ на несвободата в момента, на позора и на покорството на България, нямат моралното право да пипат българския символ на свободата – Паметника на свободата на Шипка".  

По думите му музеят в паметника ще бъде унищожен. В сградата няма да остане нищо, твърди той. Според него паметникът няма нужда от ремонт. Костадинов смята, че причината да се прави този ремонт е за да се саботират честванията и да не могат българите да ходят там.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна