Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камелия Ангелова: Трябва да подбираме хората в социалните мрежи

Чатботовете и възможността да ни злепоставят

Емилиян Енев: Следващите години ще бъдат свързани с най-дълбоката трансформация в човешката история

| Репортаж
Камелия Ангелова
Снимка: Ася Пенчева

Инструмент на една от социалните мрежи е бил използван за обработка на снимки и така 27-годишната Камелия Ангелова от Русе става поредната жертва на злонамерен потребител. За случая са уведомени полицията и прокуратурата. 

На 8 януари анонимен потребител в Телеграм се свързал с младата русенка и й изпратил съобщение, че три нейни снимки, на които тя е чисто гола, се разпространяват в чатове на същата мрежа.

"Тези снимки аз ги имам в моя профил, но на тях съм облечена. Виждам обаче абсолютно същите снимки съблечена. Бяха много реално направени. Останах шокирана. Това  е злоупотреба". 

Младото момиче, което е завършила специалност "Публична администрация", но сега е модел и танцьорка,  било посъветвано да подаде жалба в полицията и прокуратурата и го е направила, макар да е наясно, че няма законов механизъм, чрез който "творецът" да бъде открит и наказан за нарушаване на моралните и етични норми. Изводът за Камелия е ясен.

"Трябва да подбираме хората в социалните мрежи. Да са такива, които наистина познаваме и да бъдем по-обрани". 

Как стоят нещата с изкуствения интелект и инструментите, които предлагат различните социални мрежи, коментира Емилиян Енев - специалист по най-новите компютърни проблеми и решения.

Емилиян Енев

"Проблемът с Телеграм е, че са много либерални от гледна точка на модерацията".

Той посъветва да внимаваме какви снимки качваме и на кого ги изпращаме и обясни, че вече има регулаторни опити за налагане на етични стандарти.

"Повечето големи езикови модели са сложили филтри за съдържанието. Разпознават, когато потребител иска нередни неща.

Живеем в свят, в който има избухване на т.нар. дълбоко фалшифицирано съдържание. Това може да има изключително негативно влияние.

Тези езикови модели правят неща, за които трудно може да си представим.

През последните месеци стават популярни т.нар. оупън сорс езикови модели. Те не могат да се конкурират с големите играчи, но понякога се пускат в нецензурирана версия. Може да искаш всякаква информация. Компаниите и потребителите, които ги използват, трябва да се съобразяват с рисковете".

Тази година ще видим все по-таргетирано и все по- ефективно прилагане на ИИ в различни области, прогнозира експертът.

"ИИ може да ни спести много време за нещата, които са наистина важни. Положителните ефекти на този етап изглеждат повече. Следващите години ще бъдат свързани с най-дълбоката трансформация в човешката история". 

Тъй като все още прохождаме в общуването с интелекта от компютъра, най-добре е да напредваме стъпка по стъпка - по-обрано, по-дискретно, по-лично. За всеки случай.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.  

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна