Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Часът на етиката

Секция "Етически изследвания" към ИФС-БАН започва регулярна рубрика в предаването "Време за наука"

В съвременния свят най-често се обръщаме към науката и технологиите за решаването на разнообразни проблеми – от климатичните изменения до хуманитарните кризи, след което призоваваме етиката да посочи, ако не и да реши проблемите, отворени от навлизането на новите технологии.

Настъплението на изкуствения интелект, новите геномни техники, трансхуманизма, "юберизацията" на труда – всички те са част от "съвременния пакет решения", които колкото улесняват живота, толкова и отварят важни етични въпроси.

В света на неустойчиво внимание, пост-истина и триминутната концентрация, по етически проблеми често се говори аd hoc и с известно пренебрежение към етическите съображения.

А етиката е наука като всяка друга. Прави се от експерти, хора учени, които се занимават професионално с това и които рядко присъстват в обществения дебат, дори когато той се води тъкмо в тяхната сфера на компетентност.

Затова програма "Христо Ботев" на общественото радио кани учените от секция "Етически изследвания" на ИФС–БАН в "Часът на етиката" – радиопоредица в рамките на предаването "Време за наука", в която българските учени етици активно ще се включат в социалния дебат по актуални въпроси от дневния ред на българското общество, като изкуствения интелект, екологичните предизвикателства, енергийния преход, управлението на отпадъци, кръговата икономика, генното модифициране, развитието на технологиите, насилието и войната, асистираната репродукция, евтаназията, правата на хората с увреждания и много други.

За съвместното начинание разказва проф. дфн Стоян Ставру, завеждащ секция "Етически изследвания".

Проф. Стоян Ставру е завеждащ секция "Етически изследвания" към Института по философия и социология на БАН, доктор по право, магистър по Социална и юридическа психология, доктор по философия, доктор на философските науки от 2021 г. Основните му изследователски интереси са в областта на биоетика и биоправото.

Проф. Ставру преподава медицинско и биоправо в Софийския университет. Автор е на научни студии, статии и книги, основател и главен редактор на професионалния сайт "Предизвикай правото!", съосновател и гл. редактор на експертната правна система "Лексебра", както и на поредицата Vox Nihili от подкастите на Рацио.

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени