Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фалстарт на лунните мисии на НАСА

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Следващата стъпка на човечеството на Луната се отлага поне с година. Това се наложи след като американският частен апарат „Перигрин“, който излетя в понеделник, се натъкна на сериозни технически проблеми и няма „никакъв шанс“ да успее да кацне на спътника на Земята, както първоначално беше планирано. 

Мисията трябваше да отбележи първото кацане на американски космически кораб на Луната след края на програмата „Аполо“ преди повече от 50 години. „Астроботик“ можеше да стане и първата частна компания, която каца на Луната. Поради изтичане на гориво обаче няма шанс за кацане на Луната“, заявиха от компанията. 

Сондата с тегло 1,2 тона и с размерите на градинска барака беше изстреляна от Кейп Канаверал във Флорида на борда на новата ракета „Вулкан Кентавър“ на индустриалната група „Юнайтед Лонч Алайънс“.

"Изстрелване на първата ракета Вулкан на  „Юнайтед Лонч Алайънс“ - нова ера в космическите полети до Луната и отвъд."

Спускаемият модул, наречен „Перигрин“, е разработен от „Астроботик“ с финансовата подкрепа на НАСА, която повери на тази компания транспортирането на научно оборудване до Луната чрез договор на стойност 108 милиона долара. С какви уреди разполага "Перигрин" на борда обясни професорът по астрономия от калифорнийския универстите Дерек Питс. 

"На борда на апарата има няколко набора за различни научни изследвания на средата и атмосферата на Луната. Има също така няколко роувъра, както и пакети от компания "Селесте", които съдържат ДНК или тленни останки на починали хора, които приживе или посмъртно техни роднини са изразили желание това да е последното им пътуване, а именно в Космоса."

Сред тленните останки на борда на "Перигрин" са тези на Джийн Родънбъри, създател на известния научнофантастичен телевизионен сериал „Стар Трек“. Те трябваше да бъдат депозирани на Луната в партньорство с компанията „Селестис“, специализирана във „възпоменателни космически полети“. Изпращането на тези тленни останки на Луната предизвика гнева на индианското племе навахо, което остро критикува „оскверняването на свещено място“. Главният изпълнителен директор на „Селестис“ Чарлз М. Чейфър каза, че компанията му има достатъчно проби, за да включи своите клиенти в нов полет, „в случай че мисията не пристигне на планираната дестинация“.

"Крайната им дестинация така ще е да се носят в Космоса или да обикалят в орбита около Земята или Луната за много дълго време. Вярно, няма да стигнат до Луната, но ще останат завинаги в Космоса, което пак не е зле."
slunce_luna_zemq.jpg
НАСА е подписала договори с още няколко компании освен „Астроботик“ за изпращане на експерименти и технологии на естествения спътник на Земята в рамките на програма, наречена CLPS. Това осигурява на компаниите ключово финансиране. От космическата агенция са наясно с рисковете при финансовата подкрепа на млади компании, но са уверени, че партньорството с частния сектор ще е само от полза за развитието на космическите пътувания и изследвания. 

"Няма съмнение, че в даден момент ще се получи, това все пак е първият им опит. Астроботик за първи път създава такъв лунен апарат, който е наистина сложен. Самата ракета "Вулкан-Кентавър" също се изстрелва за първи път, но при нея нещата минаха безупречно. Смятам, че всички са били наясно с факта, че нещо може да се обърка."

Учените от младата стартъп компания, базирана в Пенсилвания, работят денонощно, за да съберат данни от космическия апарат, преди той да загуби окончателно мощност. Тази ценна информация компанията ще използва за следващия си опит за кацане на Луната.

"Руската космическа програма, която е много успешна, не е успяла да изпрати космически апарат на Марс, а са оптивали десетки пъти. Но някак не успяват. Така че това само показва колко рисковани и сложни са всички космически мисии."

Изстрелването на "Вулкан Кентавър" - ракета с височина 60 метра и двигатели, произведени от компанията "Блу ориджин" на Джеф Безос, беше първото важно събитие и за друга частна компания "Юнайтед Лонч Алайънс". Залогът на мисията беше голям - "Боинг" и "Локхийд Мартин", които притежават корпорацията в съотношение 50/50, се надяваха да продадат бизнеса за около година. Успешното изстрелване позволява на компанията да започне да изпълнява на мисии, като вече са резервирани около 70 такива. Цената на едно изстрелване на ракетата "Вулкан" е най-малко 110 млн. щатски долара. Идеята е "Вулкан" да замести ракетата "Атлас V" и да се конкурира с тази за многократно използване "Фалкон 9" на "Спейс Екс" на Илон Мъск. 

"Да вземем за пример "Спейс Екс", те имат безброй опити и доста ракети се взривиха още на площадката за изстрелване преди да имат успехи в този аспект."

Часове след неуспеха на "Перигрин" НАСА обяви също, че отлага с почти една година своите мисии „Артемис“ до Луната.

"Безопасността е най-големият ни приоритет. За да дадем възможност на екипажите на "Артемис"  да проиграят процесите и операциите с разработчиците на различните технологии, ще дадем повече време на мисии Артемис две и три," каза шефът на НАСА Бил Нелсън на пресконференция.

Програмата „Артемис“ има за цел да установи трайно присъствие на Луната, за да подготви пътуването на първия екипаж до Марс. Целта на мисията „Артемис 3“ е да изпрати отново астронавти на Луната за първи път от 1972 г., а по време на „Артемис 2“ екипаж трябва да обиколи Луната, без да каца там. „Коригираме нашия график, за да се насочим към „Артемис 2“ през септември 2025 г. и към „Артемс 3“ през септември 2026 г., каза Бил Нелсън. Въпреки тези отлагания, „наистина не вярвам, че Китай ще кацне (на Луната) преди нас“, подчерта той. 

"Нито един елемент не е по-важен от другите. Трябва всички да са напълно готови и да са преминали успешно изпитанията, за да се случи тази изключително сложна мисия."

Към днешна дата само четири държави - Съединените щати, Съветският съюз, Китай и Индия - са успели да изпратят устройство, което да кацне успешно на Луната. През последните години частни израелски и японски компании също се опитаха да кацнат на Луната, но тези мисии завършиха с катастрофи. Мисия на японската космическа агенция трябва да се опита да кацне на естествения ни спътник в близките дни. Русия, от своя страна, зрелищно се провали при кацане на Луната това лято.

По публикацията работи: Лилия Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна