Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският ChatGPT – колко и с какво е различен?

| обновено на 18.01.24 в 14:23
Снимка: Pixabay

В рубриката "Денят делово" на предаването "Нашият ден" гостува Димитър Димитров, изследовател от Федералния технически университет в Цюрих и докторант в групата на проф. Мартин Вечев, който се занимава с изкуствен интелект и поверителност на данните на потребителите. Той споделя важни аспекти от работата с данни и технологиите, които използват изкуствения интелект.

В интервюто Димитър Димитров разглежда необходимостта от осигуряване на сигурност и поверителност на данните при прехвърлянето им между различни организации и при обучението на изкуствения интелект. Той подчертава, че това е от изключителна важност особено когато големи обеми данни се използват за обучение на машини.

Гостът обяснява и процеса на създаване на българската версия на Chat GPT и как тя е подобна на този известен модел. Тази версия представлява значителен принос за българското общество, тъй като езиковите модели са фундаментална част от съвременния изкуствен интелект и играят ключова роля в развитието на нови технологии.

Създаденият български езиков модел, наречен "Биджи джипити", позволява на хората да комуникират с изкуствения интелект в свободен текст. Важното различие с Chat GPT е, че "Биджи джипити" е отворен модел и може да бъде използван директно от хората, без да си дават личните данни. Това дава свобода и възможност за интеграция в различни софтуерни приложения.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна