Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не наблюдаваме автентична борба и сблъсък на концепции, смята председателят на БИПИ

Биляна Гяурова: НС попълва регулаторите, когато политическите договорки са стигнали до имена

Според нея изборът на конституционни съдии дава на президента "храна за мотивирани изказвания и мотивирани действия"

| Интервю
Биляна Гяурова
Снимка: БТА

Народното събрание не избира хора на лидерските позиции в държавата, когато им изтече мандатът, а тогава, когато реши, че има политическа готовност.

Това мнение изрази пред БНР Биляна Гяурова, председател на Българския институт за правни инициативи. Във връзка с изслушването на кандидати за попълване на състава на Конституционния съд тя посочи, че "тримата номинирани нямаше как да бъдат по-различни".

"Тази много добре режисирана пиеса се заключва в нещо, което каза Десислава Атанасова по време на изслушването и което е квинтесенцията на начина, по който НС избира хора - независимо дали става въпрос за Конституционния съд, Комисията по досиетата или Сметната палата. Тя каза – Народното събрание се забави с тази процедура, защото нямаше политическа готовност. Това показва, че Народното събрание не избира хора на лидерските позиции в държавата, когато им изтече мандатът, а тогава, когато реши, че има политическа готовност. Когато политическите договорки са стигнали до конкретните имена. Както видяхме, цялата процедура е добре режисирана."

"При тези процедури не наблюдаваме автентична борба и сблъскване на концепции, а просто изчакваме да мине като досаден факт, защото в правилника е записано, че трябва да има процедура. Това претупване продължава да създава усещането, че всичко е нагласено. Че Народното събрание не може и не иска да направи реални избори. Има един страх в тази коалиция, че в различните органи ще попаднат хора, които ще мислят самостоятелно, а няма да са партийно верни и да спазват партийните повели", коментира Гяурова в предаването "Преди всички".

Скорострелното гласуване, което най-вероятно ще стане днес, е именно, за да се преодолее напрежението и да се демонстрира, че коалицията продължава да е стабилна, смята тя.

Биляна Гяурова не вижда пречка "президентът да сподели своето мнение или ако направи крачка, да я направи мотивирано, защото това ще бъде най-силното му оръжие в публичното пространство".

"Те му дават храна за мотивирани изказвания и мотивирани действия."

Има резон да се говори за произнасяне на Конституционния срок в някакви срокове, подчерта още Биляна Гяурова.

Като уточни, че няма еднозначно отношение към промените в Конституцията, Гяурова заяви, че "има нарушаване на баланса по отношение на прокуратурата" и има и други притеснителни текстове. Тя изрази очакване КС да допусне максимално широк кръг експерти да предоставят своите гледни точки, а произнасяйки се, "да гледа в перспектива – по какъв начин дългосрочно това ще се отрази на съдебната система и на живота на всички нас".

"Измиване на ръцете по отношение на процедурата ще бъде безотговорно", каза в заключение тя.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна