Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Стойчев: При тези образователни неравенства у нас отпадането на таксите е нужна мярка

Предложението на правителството има и "странични ефекти"

Георги Стойчев
Снимка: БГНЕС

Ако се проследят политиките на българските правителства през последните години, не е толкова изненадващо предложението за отпадане на таксите за обучение на студенти и докторанти по държавна поръчка.

Вече отпаднаха таксите за детските градини (преди около 2 години), безплатни станаха учебниците до 12-и клас, повече ученици ще пътуват безплатно в софийския транспорт.

"Всички тези мерки целят да отпаднат бариерите за достъп до образование, включително и по финансови причини, коментира пред БНР-Радио София Георги Стойчев, изпълнителен директор на Институт отворено общество. – За държава като България такива мерки са логични и необходими, защото образователните неравенства са големи. Има големи групи извън висшето образование. Усилията са в правилната посока, но не са достатъчни."

По думите на Стойчев, за желаната промяна във висшето образование е важно това, което се случва в училищното образование, дори в предучилищното.

Добре е, че вузовете с по-добре представящи се студенти получават повече субсидии от държавата. В същото време натиск могат да оказват младите хора с избора си на учебно заведение, в която кандидатстват и учат, къде да инвестират времето и знанията си.

Политиките са като лекарствата – може да се проявят странични ефекти, допълни Стойчев. Правителството например вече няма да може да използва таксите като механизъм за насочване на повече кандидати към по-непривлекателни, но необходими за икономиката специалности (за тази цел вече може да се използват стипендиите). Освен това губи се самоучастието във финансирането като инструмент за контрол на качеството от страна на потребителя на услугата (обучението).

Въпреки повишаване конкурентостта на българските висши училища от - финансова гледна точка, мярката едва ли ще се отрази съществено на потока от млади хора, които искат и се насочват да следват в чуждестранни университети.

Коментирайки актуалната картата на българското висше образование, Георги Стойчев не пропусна да отбележи някои от дисбалансите, които продължават да съществуват, дори се задълбочават.

Чуйте разговора на Невена Николова

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна