Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството предлага да отпаднат таксите за обучение в държавните висши училища

Даниел Парушев, Николай Денков, Галин Цоков, Теменужка Петкова, Лъчезар Трайков (от ляво надясно)
Снимка: БГНЕС

Правителството предлага да отпаднат таксите за обучение на студенти и докторанти в държавните висши училища, приети в местата, които държавата субсидира. За целта ще бъдат инициирани промени в Закона за висшето образование, съобщиха от правителствената пресслужба. 

Това ще улесни достъпа до висше образование на всички български граждани, независимо от техния социален статус и финансови възможности. Мярката ще влезе в сила още тази академична година. Таксите за платено обучение на студенти и докторанти в държавните висши училища и таксите в частните висши училища ще останат, уточняват от Министерския съвет.

На практика това означава, че държавната поръчка на студентите ще бъде безплатна най-вероятно от втория семестър. 120-150 милиона лева ще струва мярката. Тя е съгласувана с Министерството на финансите - каза премиерът Николай Денков: 

"Основното в момента е да сме сигурни, че няма умно дете, младеж в България, който иска да учи в университета, и не може да го направи, защото трябва да плаща такса".

Ректорите и представителите на студентските съвети също се съгласиха, че това е един стимул, който може да доведе до повече студенти във висшето образование и в системата.

Последната статистика на НСИ отчита, че в държавните ВУЗ-ове има 188 194 студенти. Между 44 и 46 хиляди са бройките за държавна поръчка. 42 – 43 хиляди места са били запълвани. Национална карта на висшето образование за 2022 г отчита, че във ВУЗ-овете не се запълват в редица приоритетни професионални направления. Идеята студентите и докторантите да не плащат би струвала на бюджета годишно около 120-150 млн. лв. Тази мярка има одобрението от финансовия министър Асен Василев. Но не стана ясно от къде ще дойдат парите, защото в сегашния бюджет не е записано такова финансиране. Даниел Парушев от студентските съвети каза, че това ще облечи висшистите, защото сега таксите за тях са от 300 до 1600 лева за семестър, в зависимост от специалността и университета.  

Съветът на ректорите на висшите училища пък ще се събират в сряда, за да обсъдят мярката. 

Ако бъде приета, ВУЗ-овете вероятно ще трябва да връщан пари от такси. Защото в преходните и заключителните разпоредби в законопроекта е заложено заплащаната годишна такса от студентите и докторантите да бъде наполовина от вече утвърдения размер за 2023/2024 г. Висшите училища и научни организации трябва да възстановят разликите на тези студенти и докторанти, които са заплатили годишни такси в размер по-голям от половината от вече утвърдения размер за 2023/2024 г. Таксите за платено обучение на студенти и докторанти в държавните висши училища и таксите в частните висши училища остават. 


По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Камала Харис

Много видни демократи дадоха подкрепата си за Камала Харис в президентската надпревара

Почти денонощие, след като президентът на САЩ Джо Байдън обяви в писмено обръщение, че се оттегля от надпреварата за нов мандат в Белия дом, погледите са насочени към неговия вицепрезидент Камала Харис, която той посочи като свой потенциален наследник. Джо Байдън обяви, че се отказва да се бори за втори мандат на изборите през ноември..

публикувано на 22.07.24 в 18:05

Нови израелски заповеди за евакуация на населени места заради подновени палестински нападения

Израел издаде нови заповеди за евакуация на някои населени места заради подновените палестински нападения, включително с ракети. На този фон премиерът Бенямин Нетаняху замина за Съединените щати за разговори с президента Джо Байдън, посветени на конфликта в ивицата Газа.  Нетаняху заминава утре за САЩ, за да се срещне с Байдън във вторник..

публикувано на 22.07.24 в 17:59

Продължава гасенето на пожара в планина Славянка, Жандармерията ще помага

Екипи на Жандармерията се включват в охраната на граничната зона в планината Славянка, обхваната от пожар на територията на  съседна Гърция.  Има риск пожарът в граничната планина Славянка да премине от Гърция и на наша територия Българските огнеборци с превантивни действия на двата фронта на пожара в планина Славянка Три денонощия..

публикувано на 22.07.24 в 17:59

Проф. Ива Христова: Броят на заболелите от Covid-19 у нас расте - двойно за седмица

В Гърция се отчитат големи стойности на заболели от Covid-19, но и у нас имаме повишаване двойно и даже над 2 пъти за изтеклата седмица в сравнение с предишната, в която имахме 50% от предходната. Това предупреди директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова в интервю пред БНР. "Това означава 69 случая за седмица, а миналата 32.   Не се..

публикувано на 22.07.24 в 17:57

ПСС: Починали са мъжът и детето, които бяха ударени от мълния в Стара планина

Мъжът и детето, които бяха ударени от мълния под връх Жълтец в Стара планина, са починали. Второто дете, което е подало сигнала, е спасено.  Това съобщиха за БНР от Планинската спасителна служба: "Детето, което е подало сигнала, вече е стоварено с хеликоптер на стадиона в Карлово. Пострадалите, доколкото имаме информация за нашите колеги,..

публикувано на 22.07.24 в 17:44

Соломон Паси обяви Николай Ненчев за следващ посланик на България в Украйна

Бившият министър на отбраната Николай Ненчев беше обявен като следващия посланик на България в Украйна. Това направи председателят на Атлантическия клуб в България Соломон Паси, който в рамките на конференцията "75 години НАТО" обяви: "Също така, вече имаме одобрен нов дипломатически български представител за Украйна, който също излиза от..

публикувано на 22.07.24 в 17:34
 Пожар в село Воден

Към момента пожарът в крайграничната община Болярово е овладян и локализиран

Към момента пожарът в крайграничната община Болярово е овладян и локализиран. На място остават десетки дежурни екипи, които ще следят за обстановката.  Вече са монтирани и първите фургони за хората, останали без домове. За трайното решение на жилищния проблем местната власт ще настоява за отпускане на средства от държавния бюджет...

публикувано на 22.07.24 в 17:20